Shutterstock

Nieuws Energie

Daling in olieprijs ingezet door tweede coronagolf

30 Oktober 2020

De tweede coronagolf dringt langzaam door op de oliemarkt. Deze week is de olieprijs als gevolg van het oplaaiende virus gedaald tot ver onder de prijs van $40 per vat.

De prijs van landbouwdiesel zakte naar ruim €0,85 (exclusief btw en inclusief ledenkorting). Sinds april heeft de olieprijs in zo'n korte tijd niet meer zo'n forse daling laten zien. Met uitzondering van 3 weken geleden toen de Amerikaanse president in het ziekenhuis lag vanwege corona.

Geen grote voorraden
De scherpe daling van de olieprijs is een rechtstreeks gevolg van afnemende vraag door de tweede coronagolf. Ook speelt het opvoeren van de productie in een aantal olieproducerende landen in het Midden Oosten een rol. Dit gebeurt ondanks afspraken die hierover in OPEC-verband zijn gemaakt. Deze productiebeperkende afspraken hebben de olieprijs de afgelopen zomer wereldwijd gestabiliseerd. Het lag in de planning om bij de start van 2021 de maatregelen verder te versoepelen, maar dit voornemen komt door de tweede golf onder druk te staan.

In tegenstelling tot het voorjaar van 2020, heeft de tweede coronagolf de oliemarkt nu niet overvallen. Grote voorraden waarvoor afzetmarkt en opslagcapaciteit ontbreekt, zijn er nu niet. Bovendien zorgt de naderende winter voor extra vraag naar energie. Vooral in de vorm van gas, maar ook in olie. Vergeleken met september werd er in de maand oktober bijna een kwart meer gas verbruikt. Het ligt dus niet voor de hand dat de energieprijzen weer zo door de bodem zullen zakken als afgelopen voorjaar.

Weinig zonne-energie
Deze week werd eens te meer duidelijk dat extra windenergie minder schommelingen in de prijs van duurzame stroom veroorzaakt dan zonne-energie. De aanhoudende westelijke stroming zorgt voor een redelijke constante productie van windenergie op hoog niveau. Die productie is veel groter dan wat elektriciteit die zonnepanelen in deze tijd van het jaar opleveren. Deze maand liet de zon zich bovendien uitzonderlijk weinig zien. Sinds april leverden zonnepanelen, mede dankzij de overvloedige zonneschijn, juist extra veel duurzame stroom op. Nu is dit beeld dus compleet omgekeerd. Ondanks het herfstweer zijn de productiecijfers van windmolens over februari nog niet gehaald. Toen lag de gemiddelde windsnelheid nog hoger dan de afgelopen maand.

Amerikaanse verkiezingen
De prijs van CO2-rechten is deze week weer enigszins gestegen. De rechten waren de eerste component die, als gevolg van de tweede coronagolf, minder geld waard was geworden. Als geen andere component is de CO2-prijs afhankelijk van politieke ontwikkelingen. Als de komende week blijkt dat democraat Joe Biden de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen, dan zal dat ongetwijfeld een prijsstijging veroorzaken. Met Biden aan de macht normaliseert de wereldhandelspolitiek en doet Amerika weer mee met de wereldwijde geldende afspraken voor CO2-reductie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Olie

Dure diesel heeft weinig invloed op de vraag

Analyse Aardolie

Topresultaten oliebedrijven maken stemming op markt

Analyse Olie

De oliemarkt laat zich zeer moeilijk sturen

Analyse Olie

Gebrek aan raffinaderijen stuwt dieselprijs verder

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief