Windenergie van zee is de belangrijkste factor op de markt voor duurzame energie. Zeker in het winterhalfjaar. Alle signalen wijzen er op dat windenergie van zee in de toekomst nog veel meer betekenis krijgt.
Deze week leefde de duurzame energieproductie door wind boven zee weer op, nadat een windstille periode afgelopen week het aanbod van duurzame energie tot een voor 2020 record laag niveau deed dalen. Want de productie van zonne-energie stelt in deze tijd van het jaar weinig voor, ook al schijnt de zon de hele dag zoals afgelopen woensdag en vorige week meerdere dagen het geval was. Windmolens op zee zijn dit jaar voor het eerst een grotere leverancier van duurzame energie dan windmolens boven land.
Gas goedkoper, olieprijs stabiel
Windstil was het deze week zeker niet, maar van onstuimig herfstweer is ook geen sprake. Ook de komende 14 dagen wordt geen woelig herfstweer verwacht, zoals in oktober het geval was. Overvloedig aanbod van windenergie ligt dus niet voor de hand. Dat zorgt er voor dat de prijs van stroom niet onder druk staat, ook al is de warmtebehoefte deze maand tot nu toe veel lager dan normaal. Want de maand november komt waarschijnlijk in de top 5 van warmste novembermaanden ooit gemeten. Dit zet de prijs van gas onder druk, maar dat heeft ook te maken met de komst van zeeschepen die Amerikaans vloeibaar gas op de Europese markt brengen.
Landbouwdiesel kost nu bijna €0,90 per liter (inclusief ledenkorting, exclusief btw). Dat is een fractie meer dan vorig week.
De olieprijs is na het nieuws over effectieve coronavaccins, die waarschijnlijk binnen afzienbare tijd op de markt komen, opvallend stabiel gebleven de afgelopen week. Het besef dat de vraag naar olie forse klappen krijgt door de tweede lockdown in veel Europese landen, tempert het enthousiasme over een mogelijke oplossing voor de coronacrisis. Ook komt steeds meer het besef dat na de coronacrisis een ongekende economische crisis kan volgen als gevolg van een stortvloed aan faillissementen en oplopende staatsschulden naar een omvang die tot voor kort voor onmogelijk werden gehouden.
EU koerst op windenergie van zee
Ook zijn er honderden miljarden euro's nodig om de economie klimaatneutraal te maken. Om de EU-doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2050 te helpen verwezenlijken, presenteerde de Europese Commissie donderdag 19 november de EU-strategie voor hernieuwbare energie door windmolens op zee. Windenergie op zee moet vervijfvoudigen in capaciteit tot en met 2030. De doelstelling van 300 Gigawatt elektriciteitsaanbod in 2050 is duizelingwekkend, vergeleken met de huidige 12 Gigawatt windenergie capaciteit op zee dit jaar, in heel Europa.
Volgens de Europese Commissie is windenergie van zee nu al een echt Europees succesverhaal. Door ook andere technologieën zoals drijvende zonneparken op zee en golfslag-en getijden energieproductie te bevorderen kan Europa wereldleider zijn en blijven. Deze strategie sluit aan bij de actuele koers van de Nederlandse regering.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.