Shutterstock

Nieuws Energie

Minister moet zonneparken halt toe roepen

26 November 2020 - Jeannet Pennings

Een minister van Ruimte zou moeten voorkomen dat er grote zonneparken worden aangelegd op kostbare landbouwgrond. Het College van Rijksadviseurs pleit daarom voor een nieuw bewindspersoon met een eigen mandaat en budget.

Een regie bij de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap is volgens de adviseurs van het Rijk hard nodig. Anders wordt het 'één grote hagelslag', zo waarschuwt Berno Strootman deze week in de Volkskrant. Strootman is 1 van de 3 rijksadviseurs die de overheid van advies voorziet over ruimtelijke kwaliteit. Maandag 23 november presenteerden zij hun advies 'Een minister van Ruimte'.

Zon op land drijft de grondprijzen op, wat nadelig is voor (jonge) boeren die willen investeren in kringlooplandbouw

- Rijksadviseurs

Een urgent thema voor Strootman en zijn collega's is de impact van de energietransitie. Daarbij zijn zonneparken voor hen een doorn in het oog. In het adviesrapport worden ze bestempeld als 'een vorm van industrialisatie van het landelijk gebied'. De SDE+-regeling subsidieert het opwekken van hernieuwbare elektriciteit tegen zo laag mogelijke kosten. Hierdoor worden op weilanden grote zonneparken aangelegd. Een voorbeeld waarbij sprake is van een sectorale insteek die negatieve effecten heeft op andere beleidsterreinen.

Geen landbouwgrond opofferen
"De zonneparken hebben niet alleen een grote negatieve impact op ons cultuurlandschap:, zo stellen de rijksadviseurs, "het is ook slecht voor de bodem en biodiversiteit. Bovendien is voor de transitie naar kringlooplandbouw juist meer ruimte nodig in verband met extensivering. Een belangrijk argument om geen landbouwgrond aan deze productie te onttrekken. Zon op land drijft de grondprijzen op, wat nadelig is voor (jonge) boeren die willen bijdragen aan de omschakeling naar kringlooplandbouw."

Echter, de SDE-subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zorgt ervoor dat ontwikkelaars goed geld kunnen verdienen met zonneparken. Strootman: "Een boer die meewerkt levert dat €6.000 tot €10.000 per hectare per jaar op. Daar kun je niet tegenop boeren." Overigens lopen die prijzen sterk uiteen, afhankelijk van de ligging van een perceel. Waarden als landschaps- en natuurkwaliteit zijn volgens Strootman echter niet in geld uit te drukken, en dus worden ze niet meegenomen in de kostenafweging.

Integrale afweging is nodig
De vraag zou niet alleen moeten zijn hoe we Nederland duurzaam moeten maken, maar ook hoe we het land mooi en leefbaar houden. Dat vraagt om een bewindspersoon die daar specifiek verantwoordelijk voor is. Iemand die in staat is een integrale afweging te maken. En minister van Ruimte als het aan de adviseurs ligt. De Nationale Omgevingsvisie die dit najaar is gepresenteerd, is volgens hen een goede aanzet, maar niet voldoende.

"Een zorgvuldige omgang met de schaarse ruimte in Nederland vraagt om een minister met een krachtige positie ten opzichte van de sectorale departementen. En om integraliteit desnoods te kunnen afdwingen. De vakministers waken over de deelbelangen. Integratie is noodzakelijk om synergie te bewerkstelligen, om efficiënt om te gaan met de ruimte en om kosten te besparen."

Ministerie met verbindende rol
De adviseurs pleiten voor een volwaardig ministerie van Ruimte. Die krijgt een verbindende rol en koppelt de strategie aan de uitvoeringskracht. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met andere beleidsdepartementen en de uitvoeringsorganisaties. Om het ministerie te voeden en te prikkelen, zou een planbureau ingericht moeten worden dat vanuit ontwerp- en verbeeldingskracht concrete beleidsadviezen geeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Aangeboden: Farmers Funding & Advies

'Ook op dit prijsniveau is grondaankoop mogelijk'

Nieuws Grond

Gemiddelde prijs bouwland passeert de ton

Nieuws Grond

Stoppersregelingen zetten rem op aanbod veehouderij

Nieuws Grond

Krachtig herstel van prijzen landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden