Shutterstock

Nieuws Energie

Stroomprijs nog sneller gestegen dan olie en gas

27 November 2020

Door aanhoudend positief nieuws over coronavaccins, stegen de olie-en gasprijzen deze week, maar de snel gestegen prijs van elektriciteit is nog opvallender.

De prijs van landbouwdiesel is voor het eerst sinds juli van dit jaar de grens van €0,90 per liter gepasseerd (exclusief btw, inclusief ledenkorting). Maar de prijs van ruwe olie lijkt te stabiliseren tussen de $45-50  per vat.

Optimisme over de naderende start van de vaccinatie tegen het coronavirus, gecombineerd met aanbodregulering van olie door de OPEC, zorgt voor een prijsstijging richting het niveau van voor de coronacrisis in maart dit jaar. De Chinese economie draait op volle toeren dankzij het uitblijven van een nieuwe coronagolf in Azië en dat ondersteunt de olieprijs ook. Als gevolg hiervan is de prijs van kolen deze week ook fors gestegen.

Stabiliserende olie- en gasprijs
Het ligt niet voor de hand dat de olieprijs op korte termijn daadwerkelijk doorstijgt naar een niveau van $50-60 dollar per vat ruwe olie en landbouwdiesel voor prijzen van meer dan 1 euro per liter. Eerst moet blijken wanneer het vaccineren daadwerkelijk verschil gaat maken. Een negatief scenario, met een derde coronagolf komend voorjaar, is niet uitgesloten en in tijden van economische recessie staat de olieprijs normaliter onder druk.

De gasprijs steeg deze week voorzichtig met de olieprijs mee, maar er is ruim aanbod van vloeibaar natuurgas uit Noord-Amerika. Ook al wordt het langzaam kouder, toch geldt voor de gasprijs net als voor de olieprijs dat nieuwe prijsstijgingen op korte termijn niet waarschijnlijk zijn. Een ouderwetse inval van Koning Winter met vriezend weer zowel 's nachts al overdag komt niet in de lange termijn weersverwachting voor, ook al staat de barometer hoog en verschijnt het begin van de meteorologische winter op 1 december op de kalender.

Nauwelijks windenergie
Des te opmerkelijker is de snel gestegen prijs van elektriciteit deze week. Door het rustige weer valt het aanbod van windenergie grotendeels weg en de zonne-energieproductie is in deze tijd van het jaar nooit een factor van belang. Ook al schijnt de zon deze maand relatief veel gezien de tijd van het jaar. Grote kans dat het rustige, relatief milde winterweer met af en toe een laagstaande zon en weinig wind, de komende weken aanhoudt en de elektriciteitsprijs relatief hoog blijft. Alternatieve bronnen van (duurzame) energie spelen blijkbaar geen grote rol meer in de prijsvorming van elektriciteit.

Regenradar
Powered by Agroweer
Energie in coronacrisis niet eerder zo prijzig

Nieuws Energie

Energie in coronacrisis niet eerder zo prijzig

Het beste verdienmodel met zonnepanelen

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Het beste verdienmodel met zonnepanelen

Zonnepanelen: nu en in de toekomst

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen: nu en in de toekomst

Dure energie treft meer dan tuinbouw en kunstmest

Nieuws Energie

Dure energie treft meer dan tuinbouw en kunstmest

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief