Shutterstock

Nieuws Energie

Grootste stijging olieprijs voorlopig achter de rug

4 December 2020 - Erik Colenbrander

Er is veel beweging op de energiemarkt. De prijs van duurzame elektriciteit blijft naar verwachting langer op het hogere niveau van de afgelopen weken, maar de grootste prijsstijging van olie is waarschijnlijk voorbij.

Deze week steeg de prijs van olie door naar bijna $50 dollar per vat. Ook landbouwdiesel (exclusief btw en inclusief ledenkorting) werd weer iets duurder en kost nu ruim €0,90 per liter.

De organisatie van olieproducerende landen OPEC maakte bekend de geplande versoepeling van de productiequotering in januari in te perken. De maanden daarna zal de OPEC maandelijks bekijken of de productiebeperking, die door de coronacrisis dit voorjaar werd ingesteld, extra versoepeld kan worden.

Vaccinatieprogramma
Vanwege de tweede coronagolf en het uitblijven van een oplossing op korte termijn, heeft de OPEC er geen vertrouwen in dat de vraag naar olie snel weer terugkeert naar het niveau van voor de coronacrisis. Ondanks de snel naderende vaccinatiecampagnes. De snelheid waarmee de vaccinatiecampagnes wereldwijd worden uitgerold en de effectiviteit daarvan zullen bepalen met welk tempo de oliemarkt kan terugkeren naar een beeld dat lijkt op de situatie van voor de oliecrisis. Alle factoren afwegende komen insiders tot de conclusie dat nieuwe prijsstijgingen zoals de afgelopen weken niet voor de hand liggen. Door de eerder geplande productiestijging in te perken, wil de OPEC nieuwe prijsdalingen voorkomen.  

Licht winters kwakkelweer
Daarentegen is de rek er voor de positieve prijsontwikkeling van duurzame elektriciteit nog niet uit. Deze week bereikte de dagprijs een nog hogere piek dan vorige week, opnieuw als gevolg van windstil en somber weer. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de levering van duurzame stroom vanwege storing in het toevoersysteem vanuit Denemarken is stilgevallen. Het tegenvallende aanbod van Franse kerncentrales speelt ook een belangrijke rol. Het wordt steeds duidelijker dat de markt voor duurzame elektriciteit in deze tijd van het jaar vooral afhankelijk is van de windverwachting. De komende weken is de hogedrukinvloed, die voor een lange periode met weinig wind (ook boven zee) heeft gezorgd, verdwenen. Lagedrukgebieden boven West-Europa zetten de toon. Maar het is niet de verwachting dat er dagelijks zoveel wind komt te staan als in de maand oktober.

Wel is de temperatuur de komende weken waarschijnlijk iets ondergemiddeld voor de tijd van het jaar. Langdurig vriezend weer staat zeker niet op de agenda. Hooguit wat nachtvorst en wat natte sneeuw. Overdag stijgen de temperaturen gemiddeld nog tot circa 5 graden. Door deze temperatuurverwachting stijgt de vraag naar gas enigszins. Afgelopen week daalde de gasprijs licht, nadat de prijs sinds half november met de snel stijgende olieprijs was meegelift.

CO2-rechten minder goedkoop
CO2-rechten waren deze week voor het eerst sinds lange tijd weer €30,- waard. Analisten hebben geen duidelijke verklaring voor de stijgende prijs van emissierechten. Als gevolg van de coronacrisis was er dit jaar sprake van een dalende trend, die haaks staat op de lange termijn vooruitzichten die rekening houden met een veel hogere prijs, zodat er een goed verdienmodel ontstaat voor CO2-vastlegging en -reductie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Erik Colenbrander

Freelance agrarisch journalist
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden