Steeds meer agrarisch ondernemers wekken hun eigen duurzame energie op. In 2012 ging het nog om 10% van de boeren, inmiddels is dit aandeel gestegen naar 45%. Vooral zonne-energie is populair. Dat blijkt uit onderzoek van CLM.
CLM deed in opdracht van RVO onderzoek naar kennis en bewustwording rond energie en klimaat in de landbouw. Een vervolg op 3 eerdere onderzoeken in 2012, 2015 en 2018. De resultaten laten zien wat het Agroconvenant heeft opgeleverd. Dit convenant loopt in 2020 af en bevat afspraken tussen de overheid en agrosector over energie en klimaat.
Rendement speelt belangrijke rol
Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers uit alle agrosectoren zich meer bewust zijn van emissies van broeikasgassen uit de landbouw dan 8 jaar geleden. Vooral de uitstoot van CO2, door energiegebruik en brandstof, krijgt aandacht. Energiebesparing wordt door 96% van de ondernemers belangrijk gevonden. Uitstoot van overige broeikasgassen, zoals methaan, staat minder in de belangstelling. Reducerende maatregelen op dit vlak hebben dan ook niet direct impact op het bedrijfsrendement.
Het aantal agrarisch ondernemers dat energiebesparende maatregelen neemt, is in de afgelopen jaren ook toegenomen. Het aandeel groeide tussen 2012 en 2020 van 80% naar 95%. De verplichting tot registreren van energiebesparingsmaatregelen sinds 2017 heeft hier wellicht aan bijgedragen.
Daarnaast wekt maar liefst 45% tegenwoordig zelf duurzame energie op, tegenover 10% in 2012. Bij de productie van duurzame energie is de investering vaak hoger en de terugverdientijd langer dan bij energiebesparende maatregelen.
Vooral zonne-energie populair
Een belangrijke voorwaarde is dat energiebesparende maatregelen moeten renderen en dat er voldoende investeringsruimte is. Investeren in zonnepanelen lijkt voor veel ondernemers aan deze voorwaarden te voldoen. Het aantal ondernemers dat in zonne-energie heeft geïnvesteerd steeg van 4% in 2012 naar 42% 2020.
Naast energie opwekken uit zonnepanelen, kunnen boeren emissies verminderen met onder meer geothermie, WKO's, waterstof, CO2- vastlegging en methaanmetingen. CLM ontwikkelde 6 video's waarin ondernemers uit verschillende agrosectoren laten zien hoe en waarom zij maatregelen uitvoeren op hun bedrijf.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10890316/bijna-helft-van-de-boeren-wekt-zelf-energie-op]Bijna helft van de boeren wekt zelf energie op[/url]