TonyV3112 / Shutterstock.com

Nieuws Energie

Azië in de ban van extreem koude winter

15 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Grote delen van Azië hebben te maken met de koudste winter in decennia. Elektriciteitsbedrijven in China, Japan en Zuid-Korea zijn druk op zoek naar brandstof voor hun gasgestookte elektriciteitscentrales.

De koude winter in Azië zorgt voor een sterk stijgende vraag naar vloeibaar gas (lng). De prijs voor lng bereikte op 12 januari de hoogste prijs sinds 2009, het begin van de Aziatische notering. Niet alleen het gas is duur, ook de prijzen voor het transport bereiken recordhoogtes zo blijkt uit cijfers van marktbureau S&P Global Platts. Er zijn weinig schepen beschikbaar en ook zijn de Noord-Aziatische havens moeilijk bereikbaar door ijsgang.

De toestand is inmiddels zo nijpend dat het Japanse energiebedrijf Tepco  aan staal- en chemiebedrijven heeft gevraagd of het de overschotten aan stroom kan kopen om zo elektriciteit te kunnen blijven leveren aan huishoudens. Ook is er de dringende oproep aan bedrijven en huishoudens om zuinig om te gaan met energie.

Dalende olievoorraad
Het Amerikaanse energie agentschap, de US Energy Information Administration (EIA), voorziet op de middellange termijn herstel in de vraag naar olie. Dat maakte de EIA deze week bekend. Er is wel de nodige onzekerheid over de permanente economische schade die de coronacrisis heeft veroorzaakt. Ook eventuele verlenging van de lockdowns maakt de EIA voorzichtig in hun voorspelling. Desondanks verwachten ze dat in 2021 en 2022 het olieverbruik zal toenemen.

In 2020 lag het gemiddelde olieverbruik op 92,2 miljoen vaten per dag, 9 miljoen vaten per dag minder dan in 2019. Voor dit jaar wordt een groei in verbruik verwacht van 5,6 miljoen vaten per dag en in 2022 zal het verbruik verder stijgen met 3,3 miljoen vaten per dag.

De productie kan de stijgende vraag niet bijbenen. Vooral het besluit van Saoedi-Arabië om in februari en maart 2021 minder olie op te pompen, heeft grote invloed op het aanbod. De EIA verwacht dat de wereldwijde olievoorraad in 2021 af neemt met 0,6 miljoen vaten per dag. Het agentschap verwacht voor 2021 een gemiddelde spotprijs voor Brent ruwe olie van $53 per vat. Dat is $11 per vat meer dan de gemiddelde prijs in 2020.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Analyse Energie

Warm weer en oorlog houden gasmarkt in balans

Analyse Energie

Australische soap houdt gasprijs grillig

Opinie Han de Jong

Stijgende Europese gasprijs buitengewoon onwelkom

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden