Shutterstock

Nieuws Energie

Drijft Joe Biden de olieprijs op?

29 Januari 2021

Op de energiemarkt waren afgelopen week geen grote schommelingen. Er zijn verschillende indicatoren dat daar, met name voor olie, de komende tijd verandering in kan komen. De gasprijs lijkt na de grote vraag uit Azië daarentegen in rustiger vaarwater te komen.

De prijs voor ruwe olie blijft deze week stabiel rond de $55 per vat hangen. De prijs van landbouwdiesel blijft deze week ook stabiel. Vandaag (vrijdag 29 januari) kost diesel bij afname van minimaal 4.000 liter €96,61 per 100 liter.

Analisten verwachten dat de olieprijs de komende tijd op kan lopen. Signalen van afgenomen vraag door de aanhoudende coronapandemie, worden overstemd door de vrees voor productieverlaging. De OPEC-leden lijken zich goed aan de productiebeperkingen te houden. De olieproductie in het Midden-Oosten zakt naar verwachting in de komende weken naar het laagste niveau sinds 2015. In Libië wordt de olie-export geblokkeerd door medewerkers van de productiefaciliteiten. Zij eisen dat eerst hun salarissen betaald worden.

VS een onzekere factor
Niet alleen het Midden-Oosten ondersteunt de olieprijs. Oliehandelaren hopen dat de recent aangetreden Amerikaanse president Joe Biden zijn plannen voor het coronaherstelfonds snel door het Congres weet te loodsen. Dat heeft een positieve impact op de economie en stimuleert de vraag naar brandstof. Daar komt bij dat het IMF recent de verwachte vraaggroei naar olie in 2021 naar boven heeft bijgesteld. Dit jaar wordt een groei van 5,5% verwacht ten opzichte van 2020. In de vorige voorspelling was dat nog 5,2%.

Zelf opgewekte stroom
Door het verbruik van elektriciteit en een eventueel aanwezige energieopslag te koppelen aan de productie van een windmolen of zonnepanelen, kan de opgewekt energie efficiënter gebruikt worden. Zeker voor boeren die (veel) meer stroom opwekken dan ze gebruiken is het zaak de pieken in de vraag optimaal te benutten. Ze kunnen namelijk maar beperkt gebruikmaken van de salderingsregeling.

Twee bedrijven gaan op dit gebied een samenwerking aan. Het gaat om Axpo Solutions en Energy Pool. Zij kondigde donderdag 28 januari hun samenwerking aan. Axpo is Zwitserlands grootste producent van hernieuwbare energie. Daarnaast is het bedrijf internationaal actief in de handel in en het vermarkten van wind- en zonne-energie. Energy Pool is een slimme energiemanager die software maakt voor optimalisatie, flexibilisering en opslag van energie.

Gasvraag naar normaal
De grote vraag naar LNG begin januari vanuit Azië is geen indicator dat de wereldwijde vraag naar gas in 2021 toeneemt. IEA verwacht dat de vraag in 2021 herstelt en licht groeit na de afname in 2020 door het coronavirus. De recente vraag- en prijsstijging is veroorzaakt door extreme kou in delen van Azië. In welke mate de vraag naar gas toeneemt, is afhankelijk van het tempo waarmee de wereldeconomie herstelt.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Olie

Dure diesel heeft weinig invloed op de vraag

Analyse Energie

Stroommarkt steeds extremer, klein herstel olie

Analyse Aardolie

Topresultaten oliebedrijven maken stemming op markt

Analyse Olie

De oliemarkt laat zich zeer moeilijk sturen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief