Shutterstock

Nieuws Energie

Productie bio-ethanol pas in 2023 hersteld

16 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De productie van bio-ethanol is in de VS het afgelopen jaar met 13% gekelderd. Dat kost de industrie $ 4 miljard aan gemiste verkopen. De daling is veroorzaakt door de coronacrisis, waardoor er veel minder vraag naar brandstof was. Het Amerikaanse onderzoeksinstituut FAPRI verwacht dat markt in 2023 weer volledig hersteld is en daarna verder groeit.

De vraag naar ethanol groeit volgens FAPRI sneller dan die naar brandstoffen. In veel delen van de wereld, ook in de EU, zijn producenten van brandstof verplicht 10% biobrandstof toe te voegen aan fossiele brandstoffen (denk aan B10-diesel of E10-benzine). FAPRI gaat ervan uit dat de bijmengpercentages verder opgehoogd worden, waardoor de wereldwijde vraag naar bio-ethanol sneller zal toenemen.

Nederland zet in op reststromen
Ook in Nederland wordt geïnvesteerd in biobrandstof. Zo maakte de Finse biobrandstofproducent Neste gisteren (maandag 15 maart) bekend een nieuwe fabriek in Rotterdam te bouwen. In deze fabriek zullen vooral reststromen zoals gebruikt frituurvet, dierlijk vet uit de levensmiddelenindustrie en uit resten van plantaardig olie verwerkt worden tot biobrandstof.

De ethanolproductie speelt een belangrijke rol in de Amerikaanse landbouw. Circa 35% van de maïs wordt gebruikt voor de productie van biobrandstoffen. Maïs is één van de grootste gewassen in de VS. De achtergebleven productie van ethanol heeft in 2020 geen negatief effect op de agrarische sector in de VS gehad. De grondstofprijzen zijn het afgelopen halfjaar flink gestegen.

Het landbouwinkomen in de VS wordt door de universiteit van Missouri geschat op $112 miljard. Dat is ver boven het 10-jarige gemiddelde. De solvabiliteitsratio neemt daardoor voor het eerst sinds 2012 toe. De verbeterde financiële positie van landbouwbedrijven is ook te zien aan de grondprijzen. Die stijgen dit jaar naar verwachting met 5%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden