Shutterstock

Analyse Energie

Stroomprijs stijgt ondanks recordpiek zonnepanelen

2 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

Nederlandse zonnepanelen bereikten deze week een recordpiek in stroomopwekking. Desondanks is de elektriciteitsprijs deze week bijna verdubbeld. Op de oliemarkt zorgt de uitbreiding van de lockdown in Frankrijk voor onrust over de korte termijnvraag naar olie. 

De elektriciteitsprijs is deze week weer flink opgelopen. Na een dip in het weekend met op zaterdag 27 maart van €24,41 per MWh is de prijs gestaag opgelopen naar €55,90 per MWh op woensdag 31 maart. Analisten verwachten dat de electriciteitsprijs volgende week stabiel blijft. De komende week wordt koud weer voorspeld met nachtvorst en temperaturen die overdag nauwelijks in de dubbele cijfers komen. Buien, die voor begin volgende week voorspeld zijn, zorgen voor minder zonne-energie. Daar staat tegenover dat de aantrekkende wind zorgt voor extra stroom van windturbines. De prijzen op de EPEX-spotnotering blijven volgens analisten waarschijnlijk tussen de €50 en €60 per MWh. Door het lange paasweekend zal er maandag minder vraag naar stroom zijn dan op een normale doordeweekse dag.

Goede week voor zonnepanelen
Afgelopen week was een uitstekende week voor zonnepanelen. Dinsdag 30 maart is de hoogste piek in de productie van zonnestroom ooit gemeten in Nederland. Even na 14:00 uur werd 7,13 gigawatt zonne-energie opgewekt. Een dagrecord voor de totale productie is niet verbroken. Daarvoor was het aantal zonne-uren in het vroege voorjaar tekort. Dat lijkt een mogelijke verklaring dat de elektriciteitsprijs toch is gestegen de week.

Meedenken over energietransitie
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie nodigt coalities van onder andere grondeigenaren, voedselproducenten, netwerkbeheerders en gemeenten uit om samen met ontwerpers te werken aan nieuwe strategische visies of ontwerpvoorstellen voor de transitie van het huidige landschap. De winning van hernieuwbare energie moet volgens de organisatie flink worden opgeschaald om de Europese klimaatdoelstellingen te halen. Dat legt een grote claim op het Nederlandse landschap.

Daar is volgens het stimuleringsfonds een meer integrale aanpak voor nodig. Door verschillende opgaven te koppelen en door multifunctioneel landgebruik kunnen nieuwe inzichten ontstaan. Vanaf 1 april tot en met 20 september kunnen ideeën op dit gebied worden ingediend. Vervolgens worden maximaal 12 voorstellen geselecteerd die in aanmerking komen voor en subsidie/cofinanciering van €30.000. Er zijn 5 ontwerpthema's die centraal staan: cultuurhistorisch productielandschap, landschapsinclusieve energietransitie, productie, opslag en distributie van energie als systeemontwerp, voedselproductie en lokaal draagvlak.

Oliemarkt blijft stabiel
De notering van Brent olie zakte van $65,07 op maandag naar $63,57 per vat op woensdag. Dat was in afwachting van de OPEC+ bijeenkomst die gisteren (donderdag 1 april) plaatsvond. Daar zijn weinig veranderingen aangekondigd. Opvallend is wel dat de OPEC+ de wereldwijde vraag naar olie met 300.000 vaten per dag naar beneden heeft bijgesteld. De olievoorraad in de VS valt volgens de laatste schattingen 900.000 vaten lager uit.

De aankondiging van Frankrijk de regionale lockdownmaatregelen landelijk uit te bereiden zorgt voor onrust over de korte termijnvraag naar olie. Er lijken ruime voorraden ruwe olie en oliedestillaten boven de markt te hangen. Desondanks is de olieprijs gisteren weer wat opgelopen naar $64,65 per vat. Vandaag zijn de meeste internationale beurzen gesloten vanwege goede vrijdag.

De dieselprijs is deze week een klein beetje gestegen. Vorige week zakte de prijs even onder de €100 per 100 liter. Maandag steeg de prijs naar €101,73 per 100 liter. Inmiddels is dat weer wat gezakt. Vandaag vrijdag 2 april staat de prijs op €100,87 per 100 liter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Berry 4 April 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10891701/stroomprijs-stijgt-ondanks-recordpiek-zonnepanelen]Stroomprijs stijgt ondanks recordpiek zonnepanelen[/url]
Het is lastig om de richting van de stroomprijs te bepalen aan de hand van waardes met een paar dagen er tussen. Morgen gem. 10,19 euro per MWh. Da's een fractie van een paar dagen terug.
januari gem 53,63
februari gem 49,23
maart gem 48,71
april (5 dgn) gem 35,05
Gemiddelde gaat vanaf januari rustig omlaag.
Abonnee
Sproetje 4 April 2021
Je bent lekker op de hoogte van de energieprijzen, Jurphaas. Al gekeken op de APX voor de stroomprijzen op 2e paasdag? Kijk op energiemarktinformatie.nl
Zwaar negatief dus in de middaguren!! Ben blij dat ik mijn productie van ons windpark voor deze uren heb afgemeld, wij gaan plat en draaien niet tot 5 uur 's middags.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Analyse Olie

Dieseltank laten vullen is weer een dure liefhebberij

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden