Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs stabiliseert en haalt 70 dollar niet

7 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De olieprijs is aan een gestage opmars bezig. De $70 grens was in zicht, maar de markt had niet voldoende momentum om deze psychologische grens te doorbreken. Verder wordt de elektriciteitsmarkt nog steeds gekenmerkt door flinke schommelingen en hopen ondernemers in de duurzame energie op een snelle kabinetsformatie. Onzekerheid over kabinetsbeleid remt volgens hen namelijk de energietransitie.

De elektriciteitsmarkt blijft een markt van uitersten. Dinsdag 4 mei zakte de prijs voornamelijk door de harde wind weg naar €32,92 per MWh op de EPEX-spotnotering. Vandaag (vrijdag 7 mei) is de prijs bijna verdubbeld naar €70,20 per MWh. Voor de komende week lijkt daar geen verandering in te komen. De weersverwachtingen laten grote temperatuurschommelingen zien en de zonverwachting is erg onzeker.

Rol van kolen nog niet uitgespeeld
De prijs voor steenkool is de afgelopen week flink gestegen en staat op het hoogste niveau sinds 3 jaar. Deze energiedrager wordt meegezogen door voornamelijk de hoge gasprijs. Ondanks overheidsbeleid het gebruik van kolen terug te dringen, blijft het nog een relatief belangrijke factor op de energiemarkt.

De CO2-emissierechten zijn deze week verder in prijs gestegen. De inleverperiode voor rechten over 2020 is per 1 mei afgelopen, maar dat heeft niet voor een door veel analisten verwachte daling gezorgd. Sterker nog, de prijs van €50 per ton CO2 is deze week doorbroken.

Lange kabinetsformatie zorgt voor onzekerheid
Maar liefst 88% van de ondernemers in de energietransitie vindt dat het nieuwe kabinet stevig aanvullend beleid moet ontwikkelen om de klimaatdoelen in 2030 te kunnen halen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Duidelijkheid op de lange termijn wordt door veel bedrijven als voorwaarde genoemd om te kunnen investeren en groeien in verduurzaming. Circa de helft van de bedrijven is voorstander van een verhoging van de SDE++ subsidie.

In de sector is ook veel onrust over het langzaam verlopen van de kabinetsformatie. Bijna 60% van de ondervraagde bedrijven denken dat beleids- en investeringsplannen voor de energietransitie vertraging oplopen als er voor de zomer geen nieuwe kabinet komt. In 2021 moeten door het nieuwe kabinet nog belangrijke beslissingen genomen worden om de klimaatdoelen van 2030 te kunnen halen. Het is de vraag of die besluiten door de trage formatie wel op tijd genomen kunnen worden.

Stijging olieprijs zet niet door
De olieprijs staat weer wat onder druk. Dinsdag 4 mei kwam $70 per vat in zicht, maar de prijs van Brent ruwe olie bleef uiteindelijk hangen op $69,45 per vat. De volgende dagen is de prijs gezakt en vandaag (vrijdag 7 mei) noteert Brent $68,17 per vat. Daarmee schommelt de olieprijs rond het niveau dat we ook half maart zagen.

De olieproductie in de VS ligt nog maar 2% onder het 5-jarig gemiddelde, meldt de Energy Information Administration (EIA) in zijn status report. De voorraad ligt ook circa 2% onder het 5-jarig gemiddelde. De berichten zijn daarmee bullish volgens analisten, maar het rapport heeft niet die uitwerking op de markt gehad.

Saudi Aramco verlaagt prijs voor Azië
Saudi Aramco kondigde deze week aan dat het de olieprijzen voor juni voor de Aziatische markt verlaagt. De officiële verklaring van de Saoedische oliemaatschappij is dat verwacht wordt dat de olievraag uit India krimpt door de nieuwe coronauitbraak in dat land. Verschillende analisten betwijfelen of dit de werkelijke reden is. De OPEC+ landen willen namelijk de olieproductie opvoeren, terwijl India de import van olie uit Saoedi-Arabië voor mei juist met een derde terugschroeft. Indiaanse raffinaderijen wijken voor hun olie uit naar Guyana, Noorwegen, Brazilië en de VS. De Saoedische minister van olie weigerde vorige maand een verzoek van India om meer olie te importeren. "Gebruik de voorraad maar die jullie maanden geleden goedkoop gekocht hebben", aldus de minister. Dat ongevraagde advies is niet bepaald goed gevallen in India.

Benzine doorbreekt prijsniveau 2014
De dieselprijs is deze week gestegen. De week begon op maandag met €102,49 per 100 liter. Dat liep gisteren op naar €104,65 per 100 liter. Dat is het hoogste niveau sinds een jaar. Een flinke prijsstijging maar nog niet zo hoog als bij benzine. Die doorbrak namelijk het prijsniveau van 2014. Inmiddels is de dieselprijs weer iets gezakt naar €103,80 per 100 liter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Elektriciteit

Volatiele stroommarkt vraagt om vernieuwingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden