Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Energie

LTO luidt de noodklok over capaciteit op stroomnet

12 Mei 2021 - 1 reactie

Tientallen en mogelijk honderden boeren en tuinders raken volgens LTO in de problemen door capaciteitsgebrek op het elektriciteitsnet. LTO Noord-bestuurder Nico Verduin: "Je zou maar veel geld hebben geïnvesteerd om bij te dragen aan verduurzaming en dan te horen krijgen dat je niks met je zonnepanelen kan."

Steeds meer boeren investeren in zonnepanelen op de daken van hun schuren en stallen. Om de opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet te kunnen leveren, is in veel gevallen een zwaardere aansluiting nodig. Dat vraagt inspanning van de netbeheerders. Ook zijn de netbeheerders verplicht de opgewekte stroom af te nemen. Volgens LTO Noord lukt dit in veel gevallen niet.

Boeren en tuinders kunnen stroom niet kwijt
De capaciteit op het elektriciteitsnet is al langer een punt van zorg. Zonnepanelen zijn een belangrijk element in de energietransitie. Maar door problemen op het net kunnen nieuwe installaties niet worden aangesloten of kan de stroom van bestaande panelen niet worden afgenomen. Tientallen boeren en tuinders hebben zich al met dergelijke problemen bij LTO gemeld.

"Dit is een heel groot probleem en valt rauw op het dak bij onze boeren en tuinders", zegt Verduin. "Wij roepen netbeheerders op om het elektriciteitsnet uit te breiden en ervoor te zorgen dat boeren en tuinders hun stroom kwijt kunnen. Ook willen wij dat zij de gedupeerden vergoeden".

Na subsidietoewijzing toch geen aansluiting
Er komen 3 knelsituaties veel voor op het moment. Er zijn bedrijven die een aansluiting hebben maar niet alle stroom kunnen leveren door een transportbeperking. Ook zijn er bedrijven die eerder een toezegging hebben gekregen dat een aansluiting mogelijk is, maar waar na de subsidietoewijzing de aansluiting toch niet mogelijk is. En er zijn bedrijven die vanwege een negatieve transportbeperking helemaal geen zonnepanelen kunnen plaatsen.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Kjol 12 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10892239/lto-luidt-de-noodklok-over-capaciteit-op-stroomnet]LTO luidt de noodklok over capaciteit op stroomnet[/url]
Dan leg je er toch een paar minder, of oost/west opstelling. Dan vang je de piek af.
Er wordt vaak zo hopeloos gedaan alsof je niets meer kunt. Gewoon even slim nadenken wat wel kan.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Elektriciteit

Stroom was nog niet eerder zo duur

Analyse Elektriciteit

Warm en droog weer raakt ook elektriciteitsmarkt

Analyse Elektriciteit

Prijs van elektriciteit gaat schoksgewijs omhoog

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsmarkt kiest eigen richting

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief