Shutterstock

Analyse Energie

Olieproductie stijgt en groot aanbod van stroom

21 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Nieuws over toenemende olieproductie drukt de olieprijs deze week. Redelijk goede economische vooruitzichten doen daar niets aan af. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) roept op om onmiddellijk te stoppen met investeren in fossiele energiebronnen. En de elektriciteitsmarkt is in de ban van het stormachtige weer.

Afgelopen zondag 16 mei zakte de elektriciteitsprijs op de EPEX Spot naar €40,66 per MWh. Dat de stroomprijzen dalen op zondag is een patroon van de voorbije weken. Mede door het grote aanbod van stroom uit zon en wind is het aanbod moeilijker bij te sturen, terwijl de vraag naar elektriciteit vooral op zondag lager is dan in de rest van de week. De daling van deze week is wel minder extreem dan vorige week toen de prijs uitkwam op €7,24 per MWh.

Storm zorgt voor aanbod
Woensdag 19 mei liep de prijs op naar €76,01 per MWh. Door de harde wind van het moment zakt de prijs weer en staat vandaag (vrijdag 21 mei) op €30,49 per MWh. Voor de komende week zijn de verwachtingen onzeker. Door het lange pinkersterweekend en het stormachtige weer blijft de prijs de komende dagen waarschijnlijk onder de €40 per MWh. Over wat er daarna gebeurd, durven de meeste analisten geen uitspraken te doen.

Klimaat doelen zijn nog haalbaar
Een klimaat neutrale energiesector is mogelijk in 2050. Die bewering doet het IEA in het dinsdag 18 mei gepubliceerde rapport 'Net zero by 2050: a roadmap for the global energy sector'. De huidige klimaatafspraken zijn volgens het IEA - zelfs als ze volledig worden nagekomen - niet voldoende om de temperatuurstijging binnen de 1,5 graad te houden. Maar het is nog niet te laat. Het pad naar een globale broeikasuitstoot vrije energiesector is smal en vraagt volgens de organisatie een ongekende verandering in hoe energie wordt geproduceerd, vervoerd en wordt gebruikt.

In het rapport roept het IEA op onmiddellijk te stoppen met investeringen in fossiele energiebronnen en het bouwen van kolencentrales. Vanaf 2035 worden er geen nieuwe personenauto's met verbrandingsmotor gemaakt en de elektriciteitssector is in 2040 uitstootvrij. Als regeringen nu echt doorpakken met de energietransitie kan dat volgens het IEA miljoenen banen opleveren en economische groei stimuleren. "De energietransitie is voor en door mensen", zegt Fatih Birol directeur van het IEA in een toelichting op het rapport. "We moeten daarom wel zorgen dat iedereen mee kan komen".

Olie gezakt
De olieprijs is licht zakkende deze week. Maandag 17 mei kwam de $70 per vat Brent ruwe olie in zicht, maar de prijs bleef uiteindelijk steken op $69,57 per vat. Donderdag 20 mei bereikte olie het voorlopige dieptepunt op $64,98 per vat. Vandaag (vrijdag 21 mei) noteert Brent weer iets hoger op $65,86 per vat.

De prijsopleving van eind vorige week en afgelopen maandag is vooral veroorzaakt door speculanten en minder gedreven door verwachtingen van meer vraag of minder productie. Door de geruchten die de ronde doen over een ophanden zijnde deal tussen Iran en de VS en de voorgenomen extra productieverhoging van Rusland boven de OPEC+ afspraken, verwachten handelaren extra aanbod van olie. Ook de relatief zwakke dollar zorgt er voor dat de $70 grens niet wordt doorbroken.

Een sterke prijsdaling van olie wordt overigens ook niet verwacht door de meeste analisten. Zo worden in de westerse wereld de corona maatregelen versoepeld en voor de Chinese economie wordt in 2021 en groei van 7,4% voorspeld met navenante extra olievraag. Ook in India lijken de gevolgen van de huidige corona-uitbraak de olievraag minder hard te raken dan eerder verwacht.

Ook diesel goedkoper
De dieselprijs volgt een soort gelijke beweging als de olieprijs deze week. Maandag 17 mei stond de prijs op €103,73 per 100 liter. Dinsdag liep dat nog iets op naar €104,10 om vervolgens vandaag (vrijdag 21 mei) uit te komen op €102,50 per 100 liter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden