Agrifoto

Analyse Energie

Topweek zonnepanelen op til, wat doet energiemarkt?

29 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De weeromslag zorgt ook voor een kentering op de markt van elektriciteit. In mei vielen de opbrengsten van zonnepanelen tegen, maar daar komt verandering in. De olieprijs zit weer wat in de lift. Herhaalt het patroon van de afgelopen weken zich en kunnen we volgende week een daling verwachten? 

Afgelopen weekend lagen de elektriciteitsprijzen rond de €30 per MWh op de EPEX Spot. Dat was het gevolg van het stormachtige weer. Dat de prijs niet verder daalde, kwam door de bewolking en de buien. Daardoor was het aanbod van zonne-energie beperkt. Vanaf maandag (24 mei) zijn de stroomprijzen echter flink opgelopen. Vandaag (vrijdag 28 mei) staat de elektriciteitsprijs op €71,60 per MWh.

Voor de komende week verwachten analisten dat de elektriciteitsmarkt stabiliseert. De temperaturen lopen op en de weerberichten rekenen op zonnig weer. Overdag komt er daarom fors meer aanbod van zonne-energie. Het aanbod van stroom uit wind wordt echter minder dan we de afgelopen weken gewend waren. 's Ochtends vroeg en 's avonds laat zijn daarom nog wel pieken in de uurprijzen te verwachten.

Olie weer duurder
De olieprijs trekt deze week weer iets aan. Maandag (24 mei) noteerde een vat Brent ruwe olie $68,44. Dat is gisteren (vrijdag 28 mei) opgelopen naar $69,79 per vat. Deze beweging zien we de laatste tijd regelmatig op de oliemarkt. Berichten over economisch herstel drijven de prijs wat op, maar als de $70 per vat bijna wordt doorbroken volgt er nieuws waardoor de prijs weer wat daalt. Dat lijkt nu ook te gebeuren.

Handelaren wachten vol spanning op wat de OPEC+ gaat besluiten tijdens hun vergadering op 1 juni. De verwachtingen zijn dat de olielanden vasthouden aan de voorgenomen productieverhoging. In juli worden dan 840.000 vaten per dag extra opgepompt. Dat is de laatste stap in een het schema, waarbij de productie in de afgelopen maanden is opgevoerd metin totaal met 2 miljoen vaten per dag.

Ook de onderhandelingen tussen de VS en Iran houden de markt bezig. Een overeenkomst lijkt ophanden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken liet eerder deze week weten dat een deal 'top prioriteit' is. Volgens zijn Iraanse collega is het knelpunt wanneer en in welke volgorde het nucleaire verdrag uit 2015 weer gaat worden nageleefd.

De dieselprijs is deze stabiel gebleven rond de €103,50 per 100 liter. Daar komt volgens verschillende analisten de komende tijd ook niet veel verandering in. De olieprijs vormt de basis en die lijkt stabiel te blijven. Ook wordt op termijn geen grote toename van de vraag verwacht.

Extra toezicht nodig
Een coalitie van België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland gaat aan de slag met beter toezicht op biobrandstof. De sector groeit en daarom is het volgens de landen nodig om de duurzaamheid van biobrandstoffen extra te borgen. De landen roepen de eurocommissarissen Frans Timmermans (klimaat) en Kadri Simson (energie) op binnen de EU werk te maken van beter toezicht en handhaving. Aangepaste Europese wetgeving biedt volgens de 5 lidstaten een stevigere basis voor privaat en publiek toezicht.

Europa heeft ambitieuze klimaatdoelen en streeft naar geen broeikasgassen in 2050. Maar voorlopig blijven biobrandstoffen vooral in de logistieke sector nodig. Voorwaarde daarbij is wel dat de duurzaamheid gegarandeerd is. En daar is volgens de 5 landen goed toezicht voor nodig. Een hindernis hierbij is wel dat de productieketen van biobrandstoffen vaak over meerdere landen is verdeeld. In de Benelux, Duitsland en Frankrijk wordt wel het merendeel van de Europese biobrandstoffen geproduceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox