Shutterstock

Analyse Energie

Stroomprijs houdt stand ondanks record productie

5 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Zoals verwacht was afgelopen week een topweek voor de eigenaren van zonnepanelen. Er was zelfs een dagrecord. Een prijsdip is ondanks het grote aanbod uitgebleven. De olieprijs heeft deze week de psychologische barrière van $70 per vat doorbroken. Blijft het optimisme overheersen op de oliemarkt?

Dinsdag 1 juni bereikte de productie een record met bijna 80.000 MWh. Dat is ongeveer een 25% van de elektriciteitsvraag en 5% van de totale Nederlandse energievraag. Het zonnig weer deze week heeft niet gezorgd voor een prijsdaling op de elektriciteitsmarkt. Vooral door het relatief windstille weer viel het overaanbod op de elektriciteitsmarkt mee.

Zondag 30 mei zakte de prijs naar €37,87 per MWh op de EXEP Spot. Maar een flinke dip op zondag lijkt wel standaard te worden. De rest van de week bleef de elektriciteitsprijs stabiel rond de €70 per MWh. Vandaag (vrijdag 4 juni) staat de prijs op €71,80 per MWh.

Voor de komende week verwachten de meeste experts geen grote prijsverschuivingen. In de weerberichten wordt ook voor volgende week stabiel zomerweer verwacht. Dat betekent ruim aanbod van zonne-energie overdag. Het aanbod van windenergie is, als we naar de weerberichten kijken, niet groot.

Grens doorbroken
De prijs van een vat Brent olie noteerde deze week voor het eerst in 2 jaar boven de $70 per vat. Het patroon van de afgelopen weken waarin de prijs steeg en steeds vlak onder de $70 weer corrigeerde, is daarmee doorbroken. Maandag noteerde Brent $68,93 per vat en dat is gestaag opgelopen naar $71,50 per vat vandaag (vrijdag 4 juni).

Het opwaarts momentum is daarmee deze keer niet doorbroken, terwijl daar toch ook aanleiding voor is. Zo hangt de terugkeer van Iran op de internationale oliemarkt nog steeds in de lucht en maakte de OPEC+ deze week bekend de productie voor juli met 450.000 vaten per dag op te schroeven. Dat laatste zegt volgens analisten ook wel wat over de invloed van de maandelijkse OPEC+ bijeenkomsten op de oliemarkt. Maar optimisme over het economisch herstel en het versneld afbouwen van de coronabeperkingen blijft overheersen.

Kleine bewegingen in dieselprijs
Het verloop van de dieselprijs wijkt deze week ligt af van de ontwikkelingen op de ruwe oliemarkt. Waar de olieprijs in een vaste lijn naar boven ging gaat diesel met kleine hobbels. Maandag stond de prijs op €104,15 per 100 liter om donderdag door te stijgen naar €104,51 per 100 liter. Vandaag (vrijdag 4 juni) is de prijs weer iets gedaald naar €104,16 per 100 liter.

La-la-land scenario
De Russische vicepremier Alexander Novak en enkele andere OPEC+ landen uitte eergisteren (donderdag 3 juni) forse kritiek op een rapport  van het International Energy Agency (IEA). Het agentschap stelt daarin dat om in 2050 geen CO2 uit te stoten, zoals in het klimaatakkoord van Parijs vastgelegd, per direct moet worden gestopt met het ontwikkelen van nieuwe olie- en gasbronnen.

Het is dan ook niet verrassend dat de olieproducerende landen uitermate kritisch zijn. Als de wereld daadwerkelijk de controversiële route van het IEA volgt en per direct stopt met het ontwikkelen van nieuwe fossiele bronnen 'stijgt de prijs van olie dan naar $200 per vat en vliegt de prijs van gas omhoog"', volgens Novak tijdens een Internationaal Economisch Congres in Sint Petersburg. De energie minister van Qatar, Saad Sherida Al Kaabi noemde op dezelfde bijeenkomst de euforie rond de transitie naar schone energie zelfs gevaarlijk. "Wanneer je bedrijven onthoudt van extra investeringen, krijg je groten pieken in de prijzen". De Saoedische minister van energie, prins Abdulaziz bin Salman noemde het IEA-plan eerder bij Bloomberg al een 'la-la-land scenario'.

Saillant detail is dat het IEA de OPEC+ landen 2 weken geleden heeft opgeroepen de olieproductie op te voeren. "In het huidige OPEC+ productie scenario stijgt het aanbod onvoldoende mee met de onverwacht herstel van de vraag", volgens het IEA. "Het gat tussen vraag en aanbod maakt de weg vrij om de OPEC+ productiebeperkingen af te bouwen".

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden