Shutterstock

Nieuws Energie

Elektriciteitsproductie Nederland neemt flink toe

8 Juni 2021 - 1 reactie

De elektriciteitsproductie in Nederland kwam in het eerste kwartaal van 2021 1,8 miljard kWh, oftewel 6%, hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit vandaag (dinsdag 8 mei) gepubliceerde CBS-cijfers. Er is niet alleen meer hernieuwbare energie opgewekt, ook kolencentrales hebben meer geleverd. 

De stijging van de stroomproductie komt voor een belangrijk deel door een toename van stroom uit biomassa, zon en wind. Uit biomassa werd in het eerste kwartaal van 2021 700 miljoen kWh extra elektriciteit geproduceerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Voor zon- en windenergie is de toename van elk 400 miljoen kWh. Dit komt vooral door uitbreiding van de capaciteit, bijvoorbeeld het windpark op zee voor de kust bij Borssele. Hernieuwbare bronnen zijn daarmee in het eerste kwartaal van dit jaar goed voor 28% van de totale elektriciteitsproductie.

Elektriciteit uit kolen stijgt 42%
Opvallend is dat productie van elektriciteit uit kolen met 42% is gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. De relatief lage prijs van kolen op de wereldmarkt speelt hierin een belangrijke rol volgens het CBS, maar er waren dit kwartaal ook minder onderhoudswerkzaamheden aan de kolencentrales in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar.

Bron: CBS

Netto exporteur
De invoer van elektriciteit daalde met 1,3 miljard kWh terwijl de uitvoer steeg met 0,6 miljard kWh. Door storingen bij verschillende installaties in Duitsland was de uitstoot naar dat land 0,8 miljard kWh hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Door storing aan de kabels naar Noorwegen en Denemarken kwam er uit die landen respectievelijk 0,9 en 0,6 miljard kWh minder elektriciteit. Problemen met de Britned kabel tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland zorgde ervoor dat er 0,9 miljard kWh, oftewel 60%, minder stroom naar het VK is geëxporteerd. Het netto invoersaldo komt daarmee negatief uit op 5,84 miljard kWh.

Bron: CBS
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
jan veltkamp 8 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10892641/elektriciteitsproductie-nederland-neemt-flink-toe]Elektriciteitsproductie Nederland neemt flink toe[/url]
Dus 4 maal zo veel windmolens en zonnepanelen en dan is de electriciteit groen. Maar dan komt het aardgas nog wat niet voor electriciteit gebruikt wordt en de olie er nog bij. Voor zover ik weet is het energie uit olie gebruikt voor het verkeer en vliegen (= 50% - 50%) alleen al iets meer dan de energie voor electriciteit. Dus 8 X zoveel windmolens en zonneparken en we hebben ook de mobiliteits energie groen. Dan nog de olie en vooral gas voor verwarming en andere energie vragers en je komt uit op grofweg 10 maal het aantal windmolens en zonneparken wat we nu hebben en NL is groen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Elekriciteit

Er is geen pijnloze oplossing voor hoge stroomprijs

Analyse Elektriciteit

Elektriciteit was niet eerder zo duur

Analyse Elektriciteit

Prijs van elektriciteit gaat schoksgewijs omhoog

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsmarkt kiest eigen richting

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox