Shutterstock

Nieuws Energie

'Verplichte biodiesel leidt tot dure levensmiddelen'

4 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

De American Bakers Association, die onder meer enkele van de grootste producenten van bakkerijproducten in de Verenigde Staten vertegenwoordigd, roept de Amerikaanse regering op om de ambities op het gebied van biobrandstoffen af te zwakken. Die brandstof, gemaakt van gewassen, drijft de voedselprijzen op, volgens de organisatie.

Met de oproep mengt de American Bakers Association zich in het debat dat over het Amerikaanse energiebeleid wordt gevoerd. De kritiek van de American Bakers Association is een onverwachte opsteker voor de Amerikaanse olie-industrie die al jaren strijdt tegen verplichte biobrandstoffen.

Krappe voorraad
Aan persbureau Reuters heeft de organisatie bevestigd vorige week gespreken te hebben gevoerd met de Environmental Protection Agency (EPA). De verplichte bijmenging (vooral in diesel) baart de Bakers Association zorgen. Verschillende leden hebben volgens Robb MacKie, voorzitter van de American Bakers Association, van leveranciers te horen gekregen dat voorraden soja- en koolzaadolie slinken en krap dreigen te worden richting het einde van het jaar.

Deze oliën zijn een belangrijk ingrediënt in heel veel voedingsmiddelen. "We proberen alarm te slaan zonder alarmisten te zijn", zegt MacKie tegen Reuters. De bakkers vragen om de normen voor bijmenging weer te verlagen naar die van 2019 of in elk geval de norm niet te verhogen.

Klap voor de landbouw
De in 2005 ingevoerde wetgeving is onder andere bedoeld om de afhankelijkheid van olie in de agrarische sector te verminderen. Bijkomend effect is dat er een markt voor jaarlijks circa 75 miljard liter olie is gecreëerd.

De National Biodiesel Board is fel tegen het sleutelen aan de bijmengnormen. Volgens hen is biodiesel een van de schoonste brandstoffen met een lage CO2 uitstoot die nu op de markt is. Daarnaast wijst de organisatie erop dat de agrarische sector nog steeds aan het herstellen is van (markt) verstoringen door handelsoorlogen en weersextremen. Ook zijn de gevolgen van coronacrisis nog steeds merkbaar. Het ondermijnen van de energiedoelen is dan ook geen oplossing, volgens National Biodiesel Board.

EPA is momenteel bezig om vast te stellen wat de bijmengnormen voor het komende jaar moeten worden onder de nieuwe Amerikaanse energiewetgeving. Dit proces heeft vertraging opgelopen onder meer door het coronavirus en politieke gevoeligheden. Ongeveer 40% van de sojaolie in de VS gaat de brandstof in, de rest wordt voor het grootste deel in levensmiddelen verwerkt. De gemiddelde voedselprijs is in de VS in de laatste 12 maanden met 2,4% gestegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Vrij grof 10 Augustus 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10893572/verplichte-biodiesel-leidt-tot-dure-levensmiddelen]'Verplichte biodiesel leidt tot dure levensmiddelen'[/url]
Prima, stop maar zoveel mogelijk graan e.a. in de bio brandstof!
Prijzen van voedsel mogen best wat omhoog.
gerard 10 Augustus 2021
hier in Europa is dat geen probleem in Afrika is het dat wel en ik gun hun ook een boterham
Abonnee
cm 10 Augustus 2021
gerard schreef:
hier in Europa is dat geen probleem in Afrika is het dat wel en ik gun hun ook een boterham
Toch wil ik dan ook zelf wel eerst een goede boterham en dat ontbreekt er hier vaak aan,wel gelul over Fair trade maar boeren in Nederland niks betalen.
Abonnee
Liekele 11 Augustus 2021
Wie draait op voor de gevolgen van storingen en schade aan de dieselmotoren ??
Abonnee
cm 11 Augustus 2021
Liekele schreef:
Wie draait op voor de gevolgen van storingen en schade aan de dieselmotoren ??
De gebruiker, u en ik dus o.a.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden