Nationale Beeldbank

Nieuws Energie

Pact om 500 asbestdaken vol zonnepanelen te leggen

28 September 2021

Univé gaat samen met Rabobank en Greenchoice asbestdaken bij agrarische bedrijven saneren en vervangen door daken met zonnepanelen. De saneringskosten zijn voor de verzekeraar en boeren moeten hun daken voor twintig jaar in bruikleen geven. Eind 2022 moeten minimaal 500 asbestdaken zijn vervangen door zonnedaken. 

In Nederland ligt naar schatting zo'n 80 miljoen vierkante meter aan asbestdaken op agrarische bedrijfspanden, stellen de samenwerkende partijen. Volgens Arjen Schouten, bestuurder van Coöperatie Univé, zijn dit soort asbesthoudende bedrijfspanden steeds moeilijker verzekerbaar, wat risico's geeft voor de voortzetting van een bedrijf. Een pilotproject was volgens de verzekeraar zeer succesvol. Een woordvoerder stelt desgevraagd dat een dak saneren gemiddeld €350.000 kost, met uitschieters tot €600.000. Na een jaar of vijftien gaat Univé in gesprek met de agrarisch ondernemer over eventuele voortzetting.  

Als er 500 daken zijn gesaneerd en voorzien van zonnepanelen, kunnen er 50.000 huishoudens worden voorzien van stroom. Univé-leden nemen de groene stroom van deze daken af. Van iedere verbruikte KWh wordt minimaal €0,02 opnieuw geïnvesteerd in asbestvrije zonnedaken. De stroom kan ook worden afgenomen via groene energieleverancier Greenchoice.

Asbestdaken voor sommige boeren echt probleem
Rabobank neemt het structureren van alle financieringen voor haar conto. Carin van Huët, directeur Food & Agri Nederland, in de verklaring: "Voor sommige van onze klanten zijn hun asbestdaken echt een probleem en dit is een prachtige oplossing die we hen kunnen bieden." Van Huët stipt daarbij aan dat de capaciteit van het energienet niet overal toereikend is en dat dit in combinatie met de dalende subsidies nog voor 'belangrijke uitdagingen' kan zorgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox