Energie

olie olietanker

Analyse Energie

Opec slaagt er niet in het tij te keren op de oliemarkt

De productiebeperkingen die de Opec+ vorige week aankondigde, heeft de dalende trend op de oliemarkt niet doen keren. Spelers op de markt zijn meer op de vraag gefocust dan op het aanbod. Poetin maakt een zeldzame trip buiten Rusland, vermoedelijk met de Russische oliebelangen als belangrijkste reden.
Vandaag 10:00 uur
LNG

Analyse Energie

Europa knijpt een oogje toe voor LNG uit Rusland

Spelers op de gasmarkt waren niet onder de indruk van een paar koudere dagen in Europa. Goed gevulde gasopslagen houden de markt in bedwang en drukken de markt zelfs wat omlaag nu het zachte weer terugkomt. De rol van Rusland op de Europese gasmarkt blijft een opmerkelijke en de Europese Commissie knijpt een oogje toe.
Gisteren 10:40 uur
elektriciteit

Analyse Energie

Klimaatplannen en praktijk lopen niet altijd in de pas

Het kwik daalde, lokaal sneeuwde het en de kachel brandt weer. Dat heeft effect op de elektriciteitsmarkt en de prijs steeg naar het hoogste punt in maanden. Wereldleiders zijn bijeen in Dubai voor de klimaattop van de VN. De EU heeft grote ambities op het gebied van klimaat maar plannen en praktijk blijken niet altijd evengoed verenigbaar.
Eergisteren 10:00 uur
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Goedkope Russische olie drukt dieselprijs

Voor het eerst in vijf weken is de olieprijs weer gestegen. Hoewel de zwakke economie de markt blijft raken, zorgt de verwachting dat Saudi-Arabië minder produceert voor hogere prijzen. Daarnaast zorgt een lagere notering van Russische olie juist voor druk op de dieselprijs.
30 November 2023
gas

Analyse Energie

Gasprijs trekt zich niets aan van kou

De gasprijs is deze week ondanks het koude weer wederom gedaald. Lage vraag duwt de gasprijs nog altijd naar beneden. Zelfs een verstoring op de LNG-markt wist de Europese gasmarkt niet te beroeren.
29 November 2023
elektriciteit

Nieuws Energie

Elektriciteitsmarkt vertoont ongewoon patroon

De elektriciteitsmarkt volgde deze week een ander patroon dan gebruikelijk. Niet in het weekend, maar op donderdag en vrijdag noteerde de EPEX de laagste prijs. De verdeling van de productie uit hernieuwbare bronnen was namelijk verre van gelijkmatig. Daarnaast is een test gestart van het verwarmen van woningen met waterstof, als alternatief voor de warmtepomp. 
28 November 2023
olie

Analyse Energie

Gesteggel binnen OPEC duwt olieprijs neer

De olieprijs was deze week behoorlijk volatiel. Een nieuwe bijeenkomst van OPEC+ zorgde in eerste instantie voor een stijging op de oliemarkt. Door onenigheid over een eventuele verlaging van de targets van het kartel, is de olieprijs echter weer gedaald.
23 November 2023
olie gas

Analyse Energie

Gasprijs licht onder druk, maar hoe lang nog?

De gasprijs noteert op het moment wat lager. De hoge vulgraad en een lagere vraag (van met name de industrie) zorgen voor druk op de gasprijs. Of het zo blijft is maar de vraag, want in Noord-Europa worden lagere temperaturen verwacht.
22 November 2023
energie elektriciteit

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs hoog door groot gasverbruik

De elekDe elektriciteitsprijs was begin vorige week behoorlijk hoog, maar inmiddels is de prijs weer wat genormaliseerd. De hoge prijs volgde op een grote vraag naar gas voor de productie van elektriciteit. Daarnaast waarschuwt het Internationaal Energieagentschap (EIA) voor een tekort aan opgeleid personeel in de energiesector.triciteitsprijs was begin vorige week behoorlijk hoog, maar inmiddels is de prijs weer wat genormaliseerd. De hoge prijs volgde op een grote gasvraag voor de productie van electriciteit. Daarnaast waarschuwt het Internationaal Energieagentschap (EIA) voor tekorten aan opgeleid personeel in de energiesector.
21 November 2023
olie Olieplatform

Analyse Energie

Olievoorraden in VS nemen toe

De olieprijs steeg begin deze week, maar later in de week werd de stijging snel tenietgedaan. Gemengde signalen van het Internationaal Energieagentschap zorgde voor een stijging op de oliemarkt die maar kort stand hield. Door een grotere toename van de Amerikaanse olievoorraden dan verwacht, keerde de koers van de Brent-notering zich weer omlaag.  
16 November 2023
gas

Analyse Energie

Verwarmingsseizoen krijgt geen greep op gasprijs

De start van het verwarmingsseizoen heeft nog niet voor hogere prijzen gezorgd. Tot nu toe drukken verschillende meevallers zoals gunstig weer, een goed aanbod en minder impact van de oorlog tussen Hamas en Israël de prijzen.
15 November 2023
energie elektriciteit

Analyse Energie

Nederland en België investeren in groene stroom

De elektriciteitsprijs is op het moment niet hoog of laag. Vergeleken met vorige week stegen de prijzen door de hogere gasprijs en minder constante productie van hernieuwbare bronnen. Daarnaast zet Nederland de eerste stap op weg naar een waterstofnetwerk en België richting kleine modulaire kerncentrales.
14 November 2023
olie

Analyse Energie

Olieprijs zet flinke stap naar beneden

De olieprijs zet de daling van de laatste weken door. Zowel in de Verenigde Staten als in China staat de vraag onder druk. Mate name de ontwikkelingen in het Aziatische land zorgen voor prijsdruk, aangezien het vertrouwen in het overheidsingrijpen sterk is afgenomen.  
9 November 2023
gas

Analyse Energie

Nederlanders houden verwarming nog altijd uit

De gasprijs is deze week gedaald. Door het zachte weer laten mensen nog massaal hun verwarming uitstaan. Het volg is dat de vulgraad van 100% bijna in zicht is. Daarnaast lijkt de angst voor escalatie tussen Israël en Hamas te verdwijnen. 
8 November 2023
elektriciteit

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs daalt flink door storm

De elektriciteitsprijs heeft een flinke stap naar beneden gezet. Dit is voor een deel toe te wijden aan de grote productie van windenergie rondom storm Ciarán. Over de hele week genomen zorgde vooral een lagere gasprijs voor een lagere stand van de Epex.
7 November 2023
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Wereldbank zet olieprijs onder druk

De olieprijs is deze week behoorlijk gedaald. Zwakke economische cijfers uit China en een lagere prognose van de Wereldbank zorgden voor druk op de oliemarkt. Woensdag 1 september sloeg het sentiment echter om, nadat de verlichting van Amerikaanse sancties voor Venezolaanse olie op de tocht kwam te staan.
2 November 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox