Inside Rente

Turkse centrale bank doet fikse renteverhoging

13 September 2018 - Redactie Boerenbusiness

De Turkse centrale bank heeft de belangrijkste rente donderdag 13 september fors verhoogd, om zodoende de inflatie te beteugelen. Met de rentestap wordt een oproep van president Recep Tayyip Erdogan genegeerd. Dat meldt Business Insider.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Erdogan had enkele uren voor het bekendmaken van het rentebesluit de druk op de centrale bank verhoogd. Hij wilde juist dat de rente verlaagd zou worden. Daar heeft de bank duidelijk niet naar geluisterd, want de centrale bank verhoogde de rente van 17,75% naar 24%. Dat is flink hoger dan de meeste economen verwacht hadden, want die gingen uit van een stijging tot 21%.

Het besluit heeft ertoe geleid dat de koers van de lira gestegen is. De euro zakte met ongeveer 3%, ten opzichte van de Turkse lira. Donderdagmiddag ontving je 7,14 lira voor €1, terwijl dat donderdagochtend nog 7,40 lira was.

Inflatiedoelen
Erdogang verweet de centrale bankiers dat de gestelde doelen telkens buiten beeld blijven, ondanks eerdere renteverhogingen. De stijging van de consumentenprijzen (de inflatie) kwam in augustus uit op 17,9%.

De Turkse president houdt er tevens een onorthodoxe theorie op na. Hij verwacht dat renteverhogingen tot snelle prijsstijgingen leiden, terwijl bankiers en economen doorgaans van het tegenovergestelde uitgaan. Renteverhogingen worden normaal dan ook toegepast om stijgingen van de inflatie te beteugelen.

Lees meer op Business Insider:
Britse regering overweegt om EU-burgers op alfabetische volgorde te helpen
EU vreest afluisterpraktijken van Britse spionnen
Britten willen het laatste woord over brexit-deal

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden