Shutterstock

Nieuws Turkije

Hoe staat het met de lira-crisis?

24 September 2018 - Redactie Boerenbusiness

Het lijkt wat rustiger in de crisis rondom de Turkse lira. Echter, Turkije heeft de financiële markten er nog niet van overtuigd dat het land het inflatieprobleem duurzaam wil aanpakken. Dat meldt Business Insider.

De inflatie is in augustus 2018 opgelopen tot zo'n 18%. De langdurig hoge inflatie is een groot probleem, zo blijkt uit de economische neergang van Venezuela en Zimbabwe. Door de hoge inflatie staat de wisselkoers van de lira onder druk. Veel Turkse bedrijven hebben in het buitenland geld geleend en komen door de val van de lira in betalingsproblemen.

Markt kalmeren
De Turkse centrale bank heeft de valutamarkt voor nu gekalmeerd. Nadat zij de rente vorige week met een forse stap (6,25 procentpunt) verhoogde tot 24%, is de koers van de lira gestabiliseerd. Dit is echter een tijdelijke oplossing. Een hoge rente is slecht voor de economie, omdat bedrijfs- en consumentenkrediet duurder worden.

Berat Albayrak, de minister van Financiën en schoonzoon van president Erdogan, wil de crisis aanpakken. De minister wil behoorlijk bezuinigen op de overheidsuitgaven. Dit moet volgend jaar leiden tot een daling van het begrotingstekort tot ongeveer 2% van het bruto binnenlands product en een lagere economische groei.

Weinig details
Echter, het plan bevat weinig details. Het is nog maar de vraag hoe het in de praktijk gaat uitpakken. Volgens Paul McNamara, manager opkomende markten bij GAM, is het positieve aan het plan dat de overheid het probleem onderkent. In The Financial Times zegt hij: "Ze houden zich nu bezig met de vraag hoe ze de economie kunnen afkoelen, in plaats van hoe ze de economie kunnen stimuleren."

Analisten zien de renteverhoging bovendien als een eerste stap. De vraag is of de bank een verdere verhoging aandurft wanneer de inflatie verder stijgt; laat staan om deze op korte termijn omlaag te krijgen. Bij Erdogan bestaat immers een grote weerstand tegen de hoge rente. Hij noemde rente eerder 'de vader en moeder van al het kwaad.'

Lees meer op Business Insider:
Erdogan probeert crisis te bezweren met oproep om de lira te stutten
Crisis komt door gebrek aan kennis over rol van de centrale bank
Deze grafiek laat zien waarom een no deal voor Nederland een ramp is

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox