Shutterstock

Nieuws Rente

Italiaanse minister haalt opnieuw uit naar Europa

10 Oktober 2018

Matteo Salvini, de vicepremier van Italië, ziet Jean-Claude Juncker en Pierre Moscovici als de echte vijanden van Europa. Hij lanceerde zijn aanval op de voorzitter van de Europese Commissie en de Commissaris voor Economische Zaken op een congres in Rome. Dat meldt Business Insider.

Salvini zei maandag 8 oktober dat de Europese verkiezingen van volgend jaar zullen gaan tussen mensen die banen willen creëren en mensen die strengere bezuinigingsmaatregelen willen opleggen (zoals Juncker). Hij deed zijn uitspraken tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Franse politica Marine Le Pen.

"We zijn tegen de vijanden van Europa (Juncker and Moscovici), die zich in de Brusselse bunker hebben verschanst", zo zei Salvini. "De politiek van bezuinigingen van de laatste jaren heeft de Italiaanse staatsschuld verhoogd en Italië armer gemaakt."

Italiaanse leningen
In reactie op de uitspraken schoot de rente op Italiaanse staatsleningen omhoog. Maandag noteerde de rente op een 10-jarige lening 3,63%, de hoogste stand sinds 2014. Vervolgens zakte deze wel weer iets terug. De belangrijkste beursindex FTSEMIB viel volgens Bloomberg terug tot de laagste stand sinds april 2017.

Op de beurs in Amsterdam zakte ING, dat een grote blootstelling heeft aan de Italiaans schuldenpapier, met 2,3%. Ook andere grote Europese banken kregen klappen op de diverse beurzen. Salvini had voor het weekend ook al uitgehaald naar Juncker en Moscovici door te stellen dat zij Europa en Italië kapot hebben gemaakt.

Hoger begrotingstekort
Salvini is de leider van de Italiaanse Lega-partij en vormt samen met de populistische Vijfsterrenbeweging sinds 1 juni een coalitieregering. Eind september presenteerden zij de eerste begroting en daarin loopt het begrotingstekort op tot 2,4%, in plaats van de eerder beloofde 1,6%. En nu al bedraagt de Italiaanse staatsschuld 132% van het nationaal inkomen, ver boven de Europese norm van 60%.

In de 'begroting voor het volk' zoals de andere vicepremier (Luigi di Maio) het noemt, zijn een basisinkomen voor de armen, belastingverlagingen en het terugdraaien van pensioenhervormingen opgenomen. Salvini, Di Maio, Le Pen en andere rechtse populisten zien de Europese verkiezingen als een kans om de begrotingsregels te versoepelen. Di Maio zei afgelopen weekend dat de uitslag een aardverschuiving zal veroorzaken.

Lees meer op Business Insider:
Juncker imiteert 'dancing queen' Theresa May – bekijk het filmpje
De rente stijgt, maar spaarders merken daar nog niets van
Salvini wil schadevergoeding, omdat Italiaanse staatsrente oploopt

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox