Nationale Beeldbank

Nieuws Asbest

Asbestsanering met 1 jaar uitgesteld

11 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn - 8 reacties

De uiterste datum voor het verbod op asbestdaken wordt met 12 maanden uitgesteld. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) tijdens het Tweede Kamerdebat over de wettelijke vastlegging van het asbestverbod.

Maurits van Martels (CDA) en Eric Ziengs (VVD) stelden dat 1 januari 2024 niet haalbaar is in het huidige tempo. Ze stelden daarom voor de uiterste datum naar 31 december 2024 te verplaatsen, want dat is immers nog steeds 2024. Chris Stoffer (SGP) stelde zelfs voor om de datum met 2 jaar uit te stellen.

Van Veldhoven reageerde begrijpend. "Gezien de grootte van de opgave is het niet onredelijk om de deadline uit te stellen." Ze vindt 1 jaar uitstel echter reëler dan 2 jaar, omdat er wel druk op de asbestsanering moet blijven.

Leningen in plaats van subsidie
Volgens Van Veldhoven werken de decentrale overheden aan financiële stimulansen. Daarnaast zou er een systeem komen waarbij er tegen een lage rente een lening kan worden afgesloten, om zodoende de asbestsanering te financieren.

De landelijke subsidiepot voor asbestsanering is volgend jaar leeg. LTO Nederland wil dat de aanjaagsubsidie tot 2021 beschikbaar blijft. Echter, de staatssecretaris wil geen extra geld beschikbaar stellen om langer te kunnen subsidiëren. Volgens haar ging het om een aanjaagsubsidie om de sanering zo snel mogelijk op gang te brengen, niet om permanente overheidssteun.

Er moet wel druk op de asbestsanering blijven

- Stientje van Veldhoven

Duurzaamheid en asbest koppelen
Ook zei Van Veldhoven dat het interessant is om de opgave voor verduurzaming te koppelen met de opgave voor asbest. Een voorbeeld hiervan is om het verwijderen van asbest te combineren met het plaatsen van zonnepanelen. De staatssecretaris gaat in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de opgaven te koppelen.

Stoffer stelde daarnaast dat hij bang is voor een 'wild-west-situatie', met hoge saneringskosten en een toenemend aantal dumpingen in de wilde natuur. "We kunnen in 2024 niet asbestvrij zijn, omdat er momenteel te weinig asbestverwijderingsbedrijven zijn. Die kunnen het werk nu al niet aan. Daarbij kan 33% van de boerenbedrijven asbestsanering helemaal niet betalen."

Verontwaardiging 
De oppositiepartijen SP, GroenLinks en de PvdA uitten verontwaardiging over de toezegging van Van Veldhoven. Volgens Cem Laçin (SP) eist asbest nog steeds 500 tot 1.000 levens per jaar. Volgens hem wijst dat op de urgentie van het probleem. Hij wil dan ook dat de datum van 1 januari 2024 blijft staan. 

Daarnaast wil Laçin dat er geld beschikbaar komt om de verwijdering van de asbest te ondersteunen. "Het bedrag van €4 per m2 is onvoldoende; zeker als er een nieuw dak moet worden gebouwd." GroenLinks en de PvdA maken zich zorgen over hoe de handhaving van het verbod zal plaatsvinden.

Meer ondersteuning
LTO Nederland pleit ook voor meer ondersteuning vanuit de overheid. In de agrarische sector is volgens de belangenbehartiger inmiddels ruim 20 miljoen m2 gesaneerd. Ondanks dit resultaat moet van 7 provincies nog zo’n 80 miljoen tot 100 miljoen m2 in de agrarische sector gesaneerd worden. Dat is 20% meer dan gedacht.

De kosten hiervoor bedragen ruim €1,5 miljard. Het huidige tempo van de verwijdering van de asbest is 7 tot 10 miljoen m2 per jaar. LTO Nederland stelt dat zonder voldoende financiële ondersteuning van de overheid en soepele regels om versneld te saneren, de doelstelling niet gehaald gaat worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
Berry 11 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10880190/asbestsanering-met-1-jaar-uitgesteld]Asbestsanering met 1 jaar uitgesteld[/url]
Is wel een erg kort jaar tot 31 januari 2024 ;)
jos 12 Oktober 2018
Met een droog jaar als deze denk ik dat er weinig animo onder de boeren aanwezig is om het dak te saneren . De meeste boeren zullen focussen over aankoop voor volgend teeltjaar.
Cornald 13 Oktober 2018
Er staat wel degelijk 31 december 2024, beter lezen Berry!!
Abonnee
truus 13 Oktober 2018
er is niks veranderd! het zou in 2024 verboden zijn! maar er was geen datum vast gezet dus er is in wezen niks veranderd los daarvan is het nog steeds geen aangenomen wet! het heeft nog nooit in de Staatscourant gestaan!! dus het kan nog verschillende keren uitgesteld worden laat je niet gek maken!!!
Abonnee
info 13 Oktober 2018
Als ik het goed heb is deze wet wel aangenomen maar niet eens bekrachtigd en ondertekend, dus eigenlijk waardeloos.
Heel wat anders, we werden in de jaren voor dat er asbestvrije golfplaten aanwezig waren verplicht om als dakbedekking asbest golfplaten als afdekking te gebruiken , zie voorschriften op uw bouwtekening. Nu zijn de inzichten achterhaald qua kankerverwekker, heeft de overheid hier niet de plicht om een goede bijdrage bij sanering aan ons te gemoed te komen, ik denk van wel.
staal 14 Oktober 2018
valt mij op dat op vele daken van de overheid (zoutdepots en materialenopslagen van provincie en rijkswaterstaat ) de asbest nog niet is verwijdert. waar wachten zij op, lopen volgend jaar ook de subsidie mis maar zijn desondanks zelf nog niet aan het saneren???
Piet 14 Oktober 2018
Toch raar dat er zo met asbest omgegaan wordt. Verreweg het grootste gedeelte van de slachtoffers is ontstaan door het werken en verwerken van asbest. Goede zaak dat het niet meer gebruikt wordt.

Is het dan niet overdreven om alles te saneren, daken van latere datum ook langer te laten liggen.

Abonnee
Berry 15 Oktober 2018
@Cornald Blijkbaar aangepast nav mn reactie;)
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden