Shutterstock

Nieuws Waterschapsbelasting

Nieuwe heffingen voorlopig van tafel

12 December 2018

Het plan van de waterschappen, met als principe 'de vervuiler betaalt', is voorlopig van tafel. Diverse waterschappen hebben geconstateerd dat er onvoldoende draagvlak is voor het voorstel. 

De Unie van Waterschappen presenteerde in juni een nieuwe stelsel voor de waterheffingen. Daarbij was het uitgangspunt dat de vervuilers en de bedrijven die bovengemiddeld van de inzet van de waterschappen profiteren, ook meer voor die diensten moeten betalen. De waterkwaliteit wordt hierin voor het eerst meegenomen.

Boeren betalen meer
Er zal vooral aan de eigendomsbelasting (gerelateerd aan de waarde van het huis of de grond) worden gesleuteld. De grootste verandering in het voorstel was dat de verdeling tussen 'gebouwd' (huizen en bedrijven) en 'ongebouwd' (eigenaren van grond) wordt aangepast. Dit betekent dat boeren meer gaan betalen, en huizenbezitters minder.

Nu heeft de Unie van Waterschappen besloten om de beslissing over het nieuwe stelsel uit te stellen. Er is te weinig draagvlak binnen de diverse waterschappen. Daarom wil het bestuur de besluitvorming minstens een half jaar uitstellen. Na de verkiezingen van 20 maart 2019 zullen bij de waterschappen nieuwe besturen aantreden, die het dossier dan opnieuw moeten oppakken.

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

Bijval afschaffen geborgde zetels waterschappen

Nieuws Waterschappen

Boerenzetels staan op de tocht bij waterschappen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief