Shutterstock

Nieuws Brexit

Wat als Britse parlement deal van May afkeurt

1 Januari 2019 - Redactie Boerenbusiness

De kans dat de brexit op 29 maart 2019 doorgaat, neemt fors af als het Britse parlement in januari tegen de deal stemt die de Britse premier Theresa May heeft gesloten met de Europese Unie (EU). Dat meldt Business Insider.

Dat is de inschatting van Liam Fox, de minister van Handel, die hiermee druk uitoefent op de parlementsleden om toch in te stemmen met de deal van May. Fox zei tegen The Sunday Times dat de kans dat het tot een vertrek uit de EU komt, zakt naar 50% als er niet voor de huidige overeenkomst wordt gestemd.

"Wanneer we wel voor de overeenkomst van de premier kiezen, dan is het 100% zeker dat de brexit op 29 maart plaatsvindt", aldus Fox, die zelf een prominente voorstander is van de brexit.

Weinig positiviteit
Vooralsnog ziet het er echter niet goed uit voor May. Voorafgaand aan Kerst leek het er nog altijd op dat er geen parlementaire meerderheid voor de deal is. Sommige politici van Mays Conservatieve Partij steunen zelfs het idee voor een tweede referendum.

De kritiek op de deal komt zowel van de Conservatieve Partij als van de oppositie. Deze overeenkomst voorziet erin dat het Verenigd Koninkrijk voorlopig als geheel binnen de douane-unie blijft, met als mogelijkheid een grens tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. Fox betitelt het niet steunen van de deal als verraad aan mensen die voor de brexit hebben gestemd in het eerste referendum.

Parlementslid Layla Moran (liberaal-democraten), die graag een tweede referendum wil over de brexit, wijst erop de kans op het afblazen van de brexit groter is dan minister Fox suggereert. Tegen ITV zei Moran dat deze verhouding 56% tegen 44% is: "Dat geeft aan hoe het publiek momenteel denkt over het afblazen van dit rampzalige plan en het versterken van onze positie binnen de EU."

Lees meer op Business Insider:
Britse regering steunt het brexit-akkoord van May, maar niet van harte
Waarom de grens met Noord-Ierland zo’n probleem is
De rente loopt wereldwijd rap op, maar deze kansen liggen er

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden