Rijksoverheid

Achtergrond Agrifirm Jongerendag

Waarom Schouten de hand reikt aan jonge boeren

10 Januari 2019 - Tim Roetman - 3 reacties

Woensdag 10 januari presenteerde minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de Garantieregeling Vermogensversterkende Kredieten (VVK). Op de Jongerendag van Agrifirm lichtte ze de regeling verder toe en ging ze in op andere lopende zaken.

Het kabinet heeft €75 miljoen uitgetrokken voor de Garantieregeling VVK. Met de regeling moet het voor financiers aantrekkelijker worden leningen te verstrekken aan jonge boeren die een bedrijf willen overnemen of starten. Schouten zegt dat banken vaak geen leningen willen verstrekken aan jonge boeren, voornamelijk omdat dit een te groot risico met zich meebrengt. Met de Garantieregeling VVK wil de overheid dit risico wegnemen.

Proces van bedrijfsovername
"Daarbij is het overnameproces voor veel jonge ondernemers een heikel punt, vooral op financieel gebied. Als gevolg hiervan gaan Nederlandse familiebedrijven ten onder", aldus Schouten. "Daarom wordt een deel van het geld ingezet om een opleidings- en coachingstraject op te zetten, bijvoorbeeld om de 'keukentafelgesprekken' in familiale kring te faciliteren." 

Ook is er in dit traject ruimte voor andere zaken. "Bij de overname bepaal je in feite het pensioen van jouw ouders. Ook heb je vaak nog met broers en zussen te maken die ook een deel willen erven. En misschien heb je een andere bedrijfsvoering in gedachten. Hoe gaat je dat verwoorden? Het coachingstraject moet jonge ondernemers met deze vragen helpen", zo vertelt Schouten. De minister meldt dat het streven is om de regeling nog voor de zomer in te voeren.

Verduurzaming van de sector
Daarnaast ging Schouten in op het feit dat supermarkten zich moeten aanpassen. Eerder liet ze dan ook al weten dat het ministerie in gesprek is met de supermarkten. "We willen kijken hoe de supermarkten kunnen bijdragen aan de versnelling van de verduurzaming van de veehouderij. Ook zijn we aan het bekijken wat we op Europees niveau kunnen bereiken", meldt de minister.

In diezelfde gesprekken met de Europese Unie wordt ook gesproken over preventie van oneerlijke concurrentie. De minister wil voorkomen dat de andere landen tegen een lagere kostprijs kunnen produceren, zonder dat zij duurzame maatregelen moeten ondernemen. "Daardoor zouden de Nederlandse producten buitenspel worden gezet."

Volgens Schouten is er steeds meer vraag naar duurzaamheid, ook vanuit andere EU-landen. "Dit is belangrijk voor Nederland, want 70% van onze landbouwproductie gaat de grens over. Als je ervoor kiest om niet te innoveren en verduurzamen, dan mis je misschien de boot", zo geeft de minister de jonge boeren ten slotte mee.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Theo ammerlaan 10 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881001/waarom-schouten-de-hand-reikt-aan-jonge-boeren]Waarom Schouten de hand reikt aan jonge boeren[/url]
Leningen verstrekken is niet de oplossing voor het probleem hetverdien model moet aantrekkelijk zijn met een goede prijsvorming voor de producten zadel de jeugd niet met een juk op waar ze in de toekomst mee geconfronteerd worden zolamg het bestaansrecht van de supermarkt gebaseerd is op veel voor weinig zal de toekomst van de agrarier er niet al te rooskleurig uit zien en moet je je afvragen of je ze dit wel gunt
goos 11 Januari 2019
idd theo ik verkoop mijn bedrijf liever aan een vreemde dan aan mijn eigen zoon.Dat zegt al genoeg
Allee 11 Januari 2019
Hellemaal mee eens Theo.
Jongeren trap er niet in !
Het doel in de eu is produceren over de 100% zelfvoorzieningsgraad. 1Alle burgers in de eu van genoeg voedsel voorzien.
2Bijkomend voordeel is altijd een lage prijs.
3 is goed voor de export.2
4 Werkgelegenheid.

Deze doelstelling gaan ze niet veranderen!!!!!!
Nu kun je de toekomst gemakkelijk zelf voorspellen.( Als Boer)

U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden