Shutterstock

Nieuws Brexit

Tariefmuur moet Britse landbouw beschermen

20 Februari 2019 - Niels van der Boom

Tijdens de NFU Farming Conference kondigde minister Michael Gove aan de Britse landbouwsector te beschermen met een tariefmuur zodra een harde brexit in werking treedt. Dit houdt in dat zuivel, vlees en groenten allemaal flink belast gaan worden.

Op 19 en 20 februari organiseerde de National Farmers Union (NFU), de Britse tegenhanger van LTO Nederland, hun jaarlijkse conferentie. Daar sprak ook minister Gove (Milieu, Voedsel en Plattelandszaken). Bij een 'harde no-deal brexit' wordt het Verenigd Koninkrijk (VK) beschermd door tariefmuren voor agrarische producten, zo verzekerde hij zijn toehoorders.

Geen officieel antwoord
De Britse overheid heeft officieel nog geen uitspraken gedaan over de tarieven die het gaat hanteren op de import van producten. Britse boeren zijn een groot voorstander van een tariefmuur, omdat ze bang zijn dat het eiland overspoeld wordt door goedkope producten. Daardoor zou hun marge ondermijnd worden.

De Britse consument is echter een andere mening toebedeeld. Zij vrezen dat de supermarktprijzen fors gaan stijgen door tarieven op duizenden producten. De voorstanders van een brexit eisen juist dat de tarieven geschrapt worden om de prijzen laag te houden.

Sector verheugd
Gove verzekert de agrarische sector dat van een nultarief op agrarische producten geen sprake is. Eind deze week moet de officiële tarievenlijst bekend worden gemaakt. NFU-voorzitter Minette Batters is verheugd met de uitspraak van Gove: "Het gemis van een tariefmuur zou de Britse landbouwsector decimeren", zegt zij tegen de BBC.

Wanneer 2 landen geen vrijhandelsverdrag hebben afgesloten, treden de regels van de World Trade Organization in werking. De tarieven daarvoor zijn fors; voor zuivelproducten bijna 35% en voor diverse vleesproducten zelfs 40%. Het VK hanteert deze tarieven nu, maar die vervallen na de brexit. Dat geldt ook voor de afspraken met andere Europese landen. Een gereduceerd tarief voor EU-landen is een optie.

Tarieven op agrarische producten Percentage
Zuivelproducten  35,9%
Suiker & zoetwaren 21,1%
Dierlijke producten (vlees) 15,5%
Groenten & fruit      10,3%
Chemicaliën 4,6%
Machines 1,8%
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden