Shutterstock

Nieuws Brexit

Anti-brexitpartijen vechten elkaar de tent uit

14 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness

Het hopeloos vastgelopen brexit-proces en peilingen die op een meerderheid wijzen voor de tegenstanders: het Remain-kamp heeft op papier een sterke uitgangspositie om ervoor te zorgen dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft. Dat meldt Business Insider.

Hoe matig de relatie tussen deze partijen is, kwam afgelopen week naar voren. De partijen die tegen de brexit slaagden er toen namelijk niet in gezamenlijk een kandidaat naar voren te schuiven voor de tussentijdse verkiezingen in de stad Peterborough. Uiteindelijk schoven de Liberaal-Democraten en Groenen hun eigen kandidaat naar voren en het nieuwe Change UK helemaal geen.

Campagne saboteren
In een verklaring beschuldigde Change UK de Labour-partij ervan dat de partij de campagne wil saboteren. Wat natuurlijk logisch is, en de vraag opwerpt waarom de Labour-partij de campagne van een rivaal niet zou willen verstoren. Dus hoewel ze een kans hebben een sterke campagne tegen de brexit te voeren (met dito kandidaat), zijn de Remain-partijen vooral bezig zichzelf te versplinteren en in een machteloze positie te manoeuvreren.

Dit kan de pro-Europese beweging behoorlijk opbreken met de Europese parlementsverkiezingen van 23 mei in zicht. In veel opzichten worden de verkiezingen namelijk gezien als referendum om in de Europese Unie te blijven. Een nieuwe peiling toont dat een alliantie van anti-brexitpartijen goed zou zijn geweest voor 30% van de stemmen. Maar, zoals de zaken er nu voorstaan, moeten de stemmen van 'de Remainers' verdeeld worden onder Change UK, de Liberaal-Democraten en de Groenen. Met een minderheid voor elk als voorspelbaar eindresultaat.

Verdeeldheid
Toen Change UK in februari 2019 werd opgericht, gingen er veel stemmen op om een alliantie aan te gaan met de bestaande pro-Europese partijen. Change UK besloot echter een eigen koers te varen, schreef de Liberaal-Democraten af en riep diens aanhangers op over te stappen. In plaats van stemmen oogstte Change UK vooral hoon. Niet in de laatste plaats door herhaaldelijk van naam te veranderen, en door onenigheid over het partijlogo.

Nu de tot op het bot verdeelde pro-Europese partijen elkaar bestrijden, gaan Nigel Farage en zijn Brexit Party er met de buit vandoor. Volgens de recente peilingen is Farage' partij bij de Europese verkiezingen goed voor mogelijk meer dan 30% van de stemmen. Zelfs het idee dat Nigel Farage de verkiezingen kan winnen, zorgt dat er niet voor dat de pro-Europese partijen concessies te doen en de samenwerking aangaan.

Lees meer op Business Insider:
De nieuwe Brexit Party van Nigel Farage leidt in de peilingen
De Britten doen toch mee aan de Europese verkiezingen?
May: ‘Brexit was eigenlijk een grap, we stoppen ermee’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden