Shutterstock

Nieuws Asbest

Verbod op asbestdaken naar 2028

4 Juni 2019 - Niels van der Boom - 6 reacties

De deadline voor het verbod op asbestdaken is verlengd tot 1 januari 2028. Dat laat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag 4 juni weten middels een Kamerbrief. Daarmee wordt het beoogde verbod voor 2025 van tafel geveegd.

De Eerste Kamer debatteerde dinsdag 28 mei al met Van Veldhoven over het onderwerp en de haalbaarheid van de deadline van 1 januari 2025. De staatssecretaris schrijft nu dat het verbod omwille van de haalbaarheid en betaalbaarheid van de saneringsopgave 4 jaar wordt opgeschoven.

Gevaar blijft
Uit het debat met de Eerste Kamer blijkt dat Van Veldhoven achter een algeheel verbod blijft staan. Volgens de staatssecretaris geldt het gevaar van asbest nog onverminderd. Dat blijkt uit een recente herbeoordeling van de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De Eerste Kamer onderschrijft dit, maar vroeg tegelijkertijd om opschorting van het verbod in 2024. Dit omdat er getwijfeld werd over de haalbaarheid van de deadline 31 december 2024.

Van Veldhoven sluit zich hier nu bij aan. In de algemene maatregel van bestuur (AMvB) wordt daarom niet 2024, maar januari 2028 als de datum voor het verbod op asbesthoudende dakbedekking opgenomen. Daarbij kunnen gemeenten tijdelijk uitstel verlenen tot 2030. Dit is mogelijk als sloop, grootschalige renovatie of verduurzamingsprojecten in de tussenliggende periode zijn voorzien. Er komt een budget van €5 miljoen beschikbaar om schrijnende gevallen bij te staan, bijvoorbeeld wanneer huiseigenaren de sanering niet kunnen bekostigen.

Nieuwe regels voor sanering?
In 2022 wordt beoordeeld of dit budget toereikend is, waarna in 2025 een evaluatie wordt uitgevoerd om een vinger aan de pols te houden. Ook in 2022 vind een tussentijdse evaluatie plaats. Op dit moment voert TNO onderzoek uit naar de alternatieven voor het eenvoudiger en goedkoper saneren van asbestdaken. Er wordt daarbij onder meer gekeken naar de mate van blootstelling en haalbaarheid van de '35m²-grens'.

De Eerste Kamer heeft inmiddels alsnog tegen het wetsvoorstel van Van Veldhoven gestemd. Daarover lees je hier meer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Peter 4 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882719/verbod-op-asbestdaken-naar-2028]Verbod op asbestdaken naar 2028[/url]
En hoe zit het nu met de verzekerings premie? Ook uitstel?
Ivo 4 Juni 2019
Asbest al laten saneren. Maar lekker betrouwbaar weer die overheid. Eerst nadenken en dan beslissingen nemen, is misschien een betere werkwijze.
andre vw 4 Juni 2019
Dat is een mooi vraagstuk Peter.
Heb vernomen dat er al schade uitkeringen verlaagd zijn in verband met de verwachte deadline.

Had vorig jaar mijn verzekeringsmaatschappij te kennen gegeven dat de wet op verbod in 2024 nog steeds niet is aan genomen.
DUH 4 Juni 2019
Een dak gaat geen eeuwigheid mee er hoeft dus geen datum aan vast geplakt worden. `De eigenaar wil echt niet met een kapot dak ondernemen of onder wonen. Wanneer je de datum keus bij de eigenaar legt zal de saneringsprijs gaan zakken. Bij de verzekering kun je zonder dak laten verzekeren, dus alleen de opruimkosten verzekeren. Het nieuwe dak zelf betalen ten tijde van een brand is meestal wel te doen.
B.J.Bloemendaal 4 Juni 2019
Volgens mij wordt er 3 jaar opgeschoven en geen 4 jaar
josef 4 Juni 2019
Ondernemers in de landbouw die hier al geld "geinvesteerd" in hadden om dit vroegtijdig aan te pakken zijn toch ook weer de klos. Men had misschien met dit geld ook eventueel fosfaat/ammoniakrechten kunnen kopen. Mogelijk zijn er zelfs rechten verkocht om dit te gaan doen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox