Shutterstock

Nieuws Klimaatakkoord

Meer boerensubsidie voor klimaat, maar wel te weinig

28 Juni 2019 - 6 reacties

Het Klimaatakkoord van vrijdag 28 juni, betekent dat er meer subsidies beschikbaar komen voor de agrarische sector. "Voor het behalen van de klimaatdoelen komen boeren evenwel nog veel geld te kort", zo calculeert Marc Calon, de voorzitter van LTO Nederland. 

Het kabinet laat weten het grootste gedeelte van het Klimaatakkoord over te nemen. Het kabinet trekt daarbij bijna €600 miljoen extra uit voor de landbouwsector. Calon zet dit bedrag bij BNR Nieuwsradio echter wel in perspectief. "De sector moet in de komende 10 jaar €11 miljard investeren om de klimaatdoelen te halen. Daarvan is €6,5 miljard onrendabel en kan €3 miljard worden gesubsidieerd. Dat kan onder andere doordat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) €1 miljard heeft losgepeuterd bij het ministerie van Financiën. Echter, er blijft een tekort van €3,5 miljard."

Doelen omhoog
Extra geld betekent ook extra eisen. In het akkoord is de verwachte CO2-reductie voor de sector naar boven bijgesteld. Eerder had de agrarische sector een reductie van 1,8 tot 4,6 megaton als doel. Dat is nu verhoogd naar 4,7 tot 8 megaton. Dat komt doordat de landbouwector volgens het kabinet dergelijke doelen kan realiseren, terwijl andere sectoren het daar moeilijker mee hebben.

Uit het Klimaatakkoord blijkt eveneens dat er €276 miljoen beschikbaar is voor maatregelen rondom het veenweidegebied; dat is fors meer dan de €120 miljoen die eerder was toegezegd. Van dat geld is €100 miljoen voor verplaatsen, omschakelen of stoppen van bedrijven. Het resterende deel kan worden geïnvesteerd in de onderwaterdrainage, vernatting of andere teelten. De bedoeling is ongeveer 10.000 hectare  (van de 90.000 hectare veenweide) wordt omgezet in agrarische natuur. Het akkoord belooft hierbij maatwerk en vrijwilligheid.

Budget voor veehouderij neemt toe
Ook het budget voor de veehouderij is gestegen ten opzichte van het conceptakkoord. Er wordt €252 miljoen beloofd, terwijl dat eerst nog €120 miljoen was. Dit kan worden besteed aan emissiearme stallen, maar ook aan precisiebemesting in de melkveesector. Voor Natura2000-gebieden komt eveneens €100 miljoen beschikbaar. Ook hierbij is het geld bedoeld om boeren te helpen bij het verplaatsen, omschakelen of stoppen met hun bedrijf.

Het overige geld wordt onder andere ingezet in het verduurzamen van de bodem, bijvoorbeeld door technische innovaties en kennisverspreiding (€28 miljoen). Ook is €250 miljoen beschikbaar voor de glastuinbouw en €13 miljoen om voedselverspilling tegen te gaan en reststromen en biomassa beter te benutten.

Afspraken maken
Naast deze budgetten, staat in het Klimaatakkoord ook dat er per sector doelen moeten worden afgesproken die in 2030 moeten zijn gehaald. De klimaatprestaties moeten daarbij gemeten worden op bedrijfsniveau. Het voortouw zal worden genomen door LTO Nederland. De organisatie meldt wel dat het voorstel nog moet worden besproken met de achterban. "We hebben in de landbouwsector (meer dan welke sector ook) een bijdrage geleverd aan de milieudoelen" zei Calon. Hij zet dus geen handtekening, voordat hij zeker is dat de financiering rondkomt. Wel vindt hij dat het Klimaatakkoord inhoudelijk sterk verbeterd is ten opzichte van het conceptakkoord.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Vrij grof 29 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883053/meer-boerensubsidie-voor-klimaat-maar-wel-te-weinig]Meer boerensubsidie voor klimaat, maar wel te weinig[/url]
Natuurclubjes wrijven al in hun handen om die 10000 ha. te begeleiden. En zo mogelijk te beheren.
En zo gaat boerengeld naar de groene mannen.
Ik kan geen dag van dat volk eten!
Abonnee
Kjol 30 Juni 2019
Uitkomst: Eerst zegt LTO teveel toe, vervolgens komt er veel te weinig compensatie geld beschikbaar, uiteindelijk is de boer weer de zwarte piet en zit met de gebakken peren.

Reden: het is voor sectoren buiten de landbouw te moeilijk om voor lage kosten veel CO2 compensatie te leveren.

Amateuristische belangenbehartiging....
Smitse 30 Juni 2019
@Kjol, je bent goed ingevoerd. Onze belangenbehartiger heeft graag mee willen spreken aan de klimaattafel.
Een hele ‘groene’ bestuurder heeft de gehele sector een extra molensteen om de nek gehangen.
De industrie mannen lachen zich rot door dit amateurisme van de bovenste plank.
Leden weten niet wat ze verkwanseld is, anders was het wel einde ZLTO club.
graanteler 30 Juni 2019
ik snap werkelijk niet dat er nog boeren in Nederland zijn die lid zijn van NLTO. wat een stelletje prutsers werken daar.
die bestuurders doen aan zelf verrijking ten koste van hun leden en dan maar blijven verkondigen hoe goed hun best ze gedaan hebben.
meer subsidie betekend alleen maar een snoepje voor houden en als die dan wegvalt sta je er alleen voor.
En denken ze nou echt dat ze met de economische groei van dr laatste jaren en de verwachte groeivan de komende jaren ook maar 25% van de mensen binnen 10 jaar overgaat op een elektrische auto?
onraad 30 Juni 2019
ik schrijf het hier wel vaker we hebben in dit land maar 1 ding nodig en dat is een diepe gitzwarte crisis, het geld moet meer dan op raken.
budgethouder 30 Juni 2019
Al het losgepeuterde subsidiegeld gaat op aan controleurs en andere milieulamzakken
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws politiek

Kabinet snijdt 2,2 miljard van opkoopfonds stikstof af

Nieuws Stikstof

LTO Overijssel stapt uit gebiedsoverleg stikstof

Nieuws Belangenbehartiging

Van der Tak reageert op rol bij subsidiefraude

Nieuws Nitraatrichtlijn

Aanvullende maatregelen 7de Nitraatrichtlijn op til

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief