Shutterstock

Nieuws Vleesconsumptie

Nederlanders aten in 2018 weer meer vlees

24 September 2019 - Kimberly Bakker - 1 reactie

De vleesconsumptie in Nederland is in het jaar 2018 gestegen naar 77,2 kilo per persoon, zo blijkt een nieuw onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier. Het maakt dat voor het eerst in 10 jaar weer een stijging zichtbaar is.

In 2017 kwam het vleesverbruik per persoon uit op 76,6 kilo, wat betekent dat de vleesconsumptie in 2018 met 0,6 kilo toegenomen is. Deze stijging komt volgens de WUR voornamelijk door een toename in de consumptie van pluimveevlees en minimale toename in het verbruik van varkens- en rundvlees. De cijfers van kalfs-, schapen-, geiten- en paardenvlees blijven wel gelijk aan voorgaande jaren.

Bijna de helft van de vleesconsumptie in Nederland betreft varkensvlees (36 kilo). Pluimveevlees en rundvlees vervullen ongeveer de andere helft van het vleesverbruik (38 kilo). Volgens de onderzoekers van de WUR gaat het om het verbruik op basis van het karkasgewicht (inclusief been, vet en zwoerd). Als vuistregel geldt dat circa de helft daarvan geconsumeerd wordt als vlees en vleeswaren.

Eerste stijging sinds 10 jaar
Met de publicatie van deze nieuwe cijfers is voor het eerst in 10 jaar tijd weer een oplopende trend zichtbaar. De laatste stijging in de consumptie werd in 2008/2009 gerealiseerd en in de jaren daarna daalde dat cijfer in Nederland van ongeveer 79 kilo in 2010 tot 77 kilo in 2015. In 2016 en 2017 was vervolgens een stabilisatie zichtbaar. Al met al zijn de nieuwe cijfers opvallend, gezien marktbureau IRI half augustus nog meldde dat tussen 2017 en medio 2019 een daling zichtbaar is in de hoeveelheid verkochte roodvleesproducten.

Volgens de WUR zijn de cijfers eveneens opvallend omdat vanuit diverse kanten gepleit wordt voor de verschuiving van het aandeel dierlijke eiwit naar het aandeel plantaardige eiwitten. "In dat licht is het dan ook niet vreemd dat verwacht werd dat de consumptie van vlees afgelopen jaar verder gedaald zou zijn", melden de onderzoekers.

Geen duidelijke reden
Volgens het onderzoeksinstituut is het lastig om te duiden wat de exacte reden voor de toename in de vleesconsumptie is. Zo wordt onder andere de warme zomer van 2018 aangehaald, waardoor veel Nederlanders vaker gebarbecued hebben. "Daarnaast speelt mee dat de restaurants die veel toeristen over de vloer krijgen, vaak een vleesrijke menukaart hebben", zo schrijven de onderzoekers in het rapport.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Harry 24 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884097/nederlanders-aten-in-2018-weer-meer-vlees]Nederlanders aten in 2018 weer meer vlees[/url]
Hou erg van eiwit gewassen, vooral als beesten dit opeten
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden