Rijksoverheid

Nieuws PAS

LNV: 'Noodwet stikstof juridisch onhaalbaar'

11 November 2019 - 17 reacties

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ziet 'de noodwet' van de Partij voor de Vrijheid (PVV) als juridisch onhaalbaar. PVV-leider Geert Wilders opperde wederom voor een noodwet, waarmee hij hoopt te regelen dat projecten op het gebied van woningbouw, landbouw en infrastructuur door kunnen gaan, ongeacht de stikstofuitstoot.

Een woordvoerder van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) meldt dat het idee van de PVV juridisch onhaalbaar is. "Er mag niet meer op de pof worden geleefd als het gaat om het nemen van maatregelen die stikstofuitstoot reduceren", zo meldt ze bij RTL Nieuws. Volgens het ministerie bevat het plan van de PVV verschillende elementen die hier wel van uitgaan.

Noodwet van belang
Volgens de partijleider moet iedere woonwijk, snelweg of stal in aanbouw van dringend openbaar belang verklaard worden, met uitzondering van megastallen. Op deze manier wil het pijnlijke ingrepen in bijvoorbeeld de maximumsnelheid voorkomen. "De noodwet zorgt er onder meer voor dat boeren kunnen boeren en bouwers kunnen bouwen. Ook worden op deze manier geen overhaaste beslissingen genomen."

De noodwet om de stikstofregels te omzeilen, moet uiteindelijk een half jaar in werking zijn. "Gedurende die periode kan het kabinet in rust naar een definitieve oplossing zoeken", zo meldt Wilders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
17 reacties
prins bril 11 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884628/lnv-noodwet-stikstof-juridisch-onhaalbaar]LNV: 'Noodwet stikstof juridisch onhaalbaar'[/url]
Formule 1 gaat lekker wel door, dat valt onder openbaar belang, net als vuurwerk, paas en vreugdevuren. Laat de bouw maar stilvallen dan stijgen mijn grachtenpandjes in waarde hi hi ha
boerin Dieuwke 11 November 2019
Er moet koppen met spijkers worden geslagen. Een noodwet is niks: dit is zaken op de lange baan schuiven. De bekende boemerang!. De F1 is natuurlijk een schande: van een over het paard getilde 'verkeerde' prins. Een schandvlek op de reputatie van het koninkllijk huis.
Abonnee
roy 11 November 2019
het plan van Wilders is het enige juiste en getuigd van visie. Iets wat bij de zittende partijen op dit gebied volledig ontbreekt!
Abonnee
Fortissimo 11 November 2019
Kom op zeg boerin Dieuwke ik heb voor 3 jaar 6 plekkies in de duinenrij gescoord. Dat laten we ons niet afnemen. We willen toch niet verworden tot de azijnzeikers die de randstad heden ten dage bevolken ;). Voorlopig gaan we eerst meten en daarna (kan 3 jaar duren volgens JanCees en Geesje i.s.m. de UvA) kunnen we beleid maken. Bedrijven met NB-vergunningen zoals de meeste veehouders die hebben kunnen ze bovendien niets maken. Die zitten safer dan pak m beet Schiphol en de gemeentelijke afvalbedrijven die helaas niet over de benodigde papieren beschikken. We leven in een bananenrepubliek en diegenen (boeren) die hun bedrijven middels een vergunde situatie drijven zitten in theorie het best. Maar als weglachende Mark verschijnt kan alles zomaar weggelachen worden, zelfs onze vergunningen. Hans Klok is er niets bij.
boerin Dieuwke 11 November 2019
Droom maar lekker weg Fortissimo. Wij boeren hebben met de realiteit te maken. Anders komt de Hogeraad weer in actie. Dat kunnen we niet hebben.
Abonnee
Fortissimo 11 November 2019
Ik ben boer, heb dezelfde problemen als jij met dit beleid, maar mens durf te leven. En de hobby's van deze Prins gaan altijd door, zo werkt onze rechtspraak.
Abonnee
roy 11 November 2019
het komt erop neer dat het hele land wordt platgelegd door 1 linkse niksnut die ook nog word gesponserd, en al jaren aan het boertje pesten was. Pure waanzin. Paspoort afpakken en uitkering intrekken zou ik zeggen.
Boekemantsje 11 November 2019
Top niet het komt toch anders
F. de Boer 11 November 2019
Roy, maak je landbouwschool.af. Je kletst uit je nek en wordt niet geremd door politieke kennis. De VVD, een rechtse partij, heeft nog nooit iets gedaan voor de agrarische sector. Mansholt een linkse PvdA-er heeft 60 jaar geleden de basis gelegd voor de huidige agrarische structuur, die door de doorsnee links/ rechtse boer / akkerbouwer nu nog met hand en tand wordt verdedigd. D.w.z. meer en meer van hetzelfde, waar al zoveel van is. Dat systeem is allang achterhaald en ook nog zeer milieu-onvriendelijk. Al die linkse en rechtse agrariers delven nu hun eigen graf: suïcide! Het roer moet om bij de individuele boer, zij moeten zelf eens leren nadenken. Nu doen hun leveranciers dat. Het is melken of gemolken worden!
drent 11 November 2019
tuurlijk, f de boer totdat er geen vreten meer is dan mag alles weer
schoenmakers 1 11 November 2019
wij hier worden door onze overheid gemolken, dat moet is ophouden
René 12 November 2019
Zonder aanpassingen in de NBwet gaan ze dit dossier nóóit oplossen!
Veehouderijen zitten wel goed met de vergunning.
Rest is dweilen met de kraan open.

Met NH3 stikstof huizen bouwen........
voor niks melker 12 November 2019
Het is alleen maar omdat de PVV met het plan komt over een noodwet, als een andere partij er mee was gekomen was het top.Je denkt toch niet dat ze wat van Wilders aannemen nee dat noemen ze democratie.
F. de Boer 12 November 2019
Wij hebben gewonnen: 100 km/uur voor auto's. Boeren hoeven nu relatief minder ammoniak in te leveren. Hoe lang houdt deze solidariteit stand? Gaat de snelheid van trekkers terug naar 16 km/ uur op de weg.
Abonnee
Roy 12 November 2019
Ik heb kennis genoeg de Boer, in tegenstelling tot 'wetenschappelijke adviesinstellingen' van de overheid als RIVM en PBL die louter met aannames en modellen komen i.p.v. metingen. Meetpunten op de meest ongunstige plek maken en in hun adviezen de politieke voorkeur laten spreken? Objectiviteit en Ratio zijn daar allang verdwenen, lachwekkend gewoon.
Boeren willen helemaal niet veel politieke inmenging. Het huidige vrije marktsysteem is het enige wat toekomst heeft! Ik zeg niet dat alles goed gaat maar zeker wel 80%.
En de kringlooplandbouw die hangt op subsidies en door Den Haag gecreerde planeconomie is bij voorbaat al ten dode opgeschreven. Reden niet bestand tegen concurrentie en vind maar eens ondernemers die 50 jaar terug in de tijd willen.
F. de Boer 13 November 2019
Roy, voor een vrij marktsysteem moet je naar Rusland of Amerikaan gaan. Hier hebt je dan geen toekomst. Dan komen er ook mogelijkheden vrij voor andere boeren, die wellicht ook nogeens minder stik- en fijnstof produceren. Double win! Doen
Abonnee
Roy 13 November 2019
Voor een vrijemarktsysteem naar Rusland, hoop dat verder alles goed gaat? Zijn daar nogal corrupt net als justitie hier met het Wilders- proces. Ik vind het bijzonder waar mensen het lef vandaan halen om tegen agrariers die hier al generaties lang een bedrijf hebben te zeggen dat ze weg moeten. Dat zijn vaak mensen die niks met het platteland hebben, ik zou zeggen bemoei je met dingen waar je verstand van of feeling mee hebt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

Achtergrond Stikstofstemming

Hete UvA-stikstofaardappel voor heilige koe uit De Bilt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox