Nieuws Boer-Burger-Lunch

Burger neemt graag de producten van boer aan

13 December 2019 - Jorine Cosse - 10 reacties

Groter kon het contrast niet. Waar boeren van Farmers Defence Force vrijdagmiddag 13 december met trekkers Eindhoven Airport hebben geblokkeerd, konden burgers en buitenlui in het centrum van Amsterdam genieten van een brunch. Aangeboden door de boer, georganiseerd door Agractie. Met succes. 'De sfeer is goed, die blijft ook goed.'

Een bijzonder gezicht, trekkers op de Dam voor het paleis. Met kraampjes met producten rechtstreeks van het platteland, enthousiaste boeren en niet te vergeten: een enorme massa mensen die zich daar tussen door beweegt. De Boer-burger-brunch, georganiseerd door Agractie, lijkt in het centrum van Amsterdam het beoogde effect te hebben.

Bart Kemp, organisator vanuit Agractie, durft aan het begin van het evenement - dat werd ingeluid met toeterende trekkers - al te stellen dat het een succes is. ‘Het is mooi, gezellig en iedereen geniet. De setting is natuurlijk bijzonder, boeren met hun trekkers midden in de hoofdstad op de Dam. De sfeer is goed, die blijft ook goed’, aldus Kemp. Hij heeft al wel gemerkt dat er een grote groep rondloopt die niet of slecht op de hoogte is van het boerenleven. ‘Sommigen zijn van mening dat de boeren moeten worden opgedoekt. Ik zeg daarop dan: stop met ontbijten!’

Gebrek aan kennis
Veel misstanden over het boerenleven vloeien voort uit een gebrek aan kennis bij de burgers, merkt Ronne Smolders, boerin en bestuurslid van Agractie. "Daarom is het beter niet over ons, maar met ons te praten." Smolders hield aan het begin van de boer-burger-brunch net als andere prominenten een toespraak op een podium voor het paleis.

Aalt Dijkhuizen, voorzitter van het Landbouw Collectief, hield zijn gehoor aan boeren en burgers voor dat Nederlandse boeren op veel vlakken 'wereldkampioen' zijn ten opzicht van hun collega's uit andere landen. Bijvoorbeeld in het boeren op kleine oppervlakten en in het zuinig omgaan met grondstoffen als water en meststoffen. "Verplaats de productie en het komt automatisch terecht in mindere omstandigheden. 1 liter melk in Nederland stoot bij productie de helft minder CO2 uit dan in elk ander land."

Niet produceren, wel consumeren
Keimpe van der Heide, bestuurder van de akkerbouwvakbond NAV, verwijst in zijn speech naar de vrije handelsverdragen die de Nederlandse agrarische sector flink in de weg staan. "Wat wij niet mogen produceren, mag u wel consumeren." Hiermee refereert hij aan de Oekraïnse kippen in legbatterijen, waarvan de eieren uit Nederland worden geïmporteerd. De boerendochter Anna Grotentraast (16) maakt indruk met haar over haar jeugd op de boerderij, maar de problemen die ze begint te zien rond het bedrijf nu ze ouder wordt.

Sjanie Eikelenboom, melkveehoudster onder de rook van Amsterdam spreekt over het slecht managen van wild als ganzen en het terugkomen van de wolf. Twee ontwikkelingen die voor de boeren in de problemen brengen in het beschermen van de gewassen en de veestapel. Als laatste is fruitteler Judith Appelhof, waarvan haar boomgaard op nog geen 40 kilometer van Amsterdam is gehuisvest, aan het woord. Zij gaat in op de productie van schone lucht en het in het balans houden van dier en natuur.

Positieve geluiden
De brunch wordt door de aanwezige boeren unaniem positief ontvangen. Hier en daar wordt een kritische vraag aan hen gesteld, maar de toon van de gesprekken blijven constructief. Een peiling bij de bezoekende burgers leert dat vrijwel iedereen begrip heeft voor de actie en het een mooi initiatief vindt om boer en burger dichter bij elkaar te brengen. Een enkeling geeft aan dit veel meer te waarderen dan acties als die van 1 oktober. Een ding valt wel op, maar eigenlijk ook weer niet: heel veel mensen nemen maar al te graag de producten aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
tot hier en niet verder 13 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885036/burger-neemt-graag-de-producten-van-boer-aan]Burger neemt graag de producten van boer aan[/url]
als de politiek opschiet kunnen nog stellen dat deze ludieke actie daar voor gezorgd heeft, maar ik weet wel beter, schijnbaar houdt ook Agractie spoedig op met deze manier van actievoeren
Pietje 15 December 2019
Persoonlijk vind ik dit soort acties veel beter dan bedrijven plat leggen wat heel veel geld voor die bedrijven kost en tot ergernis van veel burgers gaat leiden.
Spreek dan als agrarische sector af dat je korte periode geen producten levert,daar is iedereen vrij in.
Ook blokkade leidt tot grote ergernis van onze consumenten.
De burger vindt waarschijnlijk een grote actie op het malieveld prima,maar als je aan de gang blijft met acties waar de burgers ook veel last heeft,gaan die zich uiteindelijk tegen je keren.
De energie kan mijn inziens beter gestoken worden in het goed informeren van de consument..Duidelijk maken dat de regels in NL strenger en dus kostprijsverhogend zijn dan in EU-regels en nog VELE malen strenger dan in rest van de wereld. Nergens is het dierenwelzijn zo goed , antibioticumgebruik zo laag en veiligheid zo hoog als in Nederland.
Maar er mogen nog altijd producten geimporteerd worden die bijlange niet aan de Nederlandse voldoen.
Het ergste is nog dat de consument de Nederlandse producten niet kan herkennen in de supermarkten.
Supermarkten gaan hier zelfs zeer misleidend mee om.
Jan Linders bv heeft groot bord boven de grote vitrine uit de hele EU hangen met de slogan" onze limosine runderen grazen in de Limburge en Brabantse natuurgebieden terwijl er in deze vitrine max 5 verpakkingen liggen afkomstig van deze runderen en verder gedeelte beter leven rundvlees,maar het meeste is gewoon bulkvlees uit de gehele EU zoals Polen,Slovenie,UK,Ierland,Litouwen,Duitsland,Belgie en Frankrijk.
De herkomst staat aan de onderkant van de verpakking maar ik denk dat meer dan 90% van de consument dit nog nooit gezien heeft.
Pietje 15 December 2019
Ik bedoel blokkade van vliegvelden leidt tot grote ergernis van burgers,dus consumenten
drent 15 December 2019
pietje, niet leveren heeft totaal geen zin, er ligt genoeg op voorraad dat ze eventueel wel weken zoniet maanden wel kunnen leveren aan afnemers. Daar komt bij dat wij niet zomaar alles langer kunnen opslaan. In onze provincie staat de burger vierkant achter de boer en willen niet het gelag betalen om het westen tevreden te stellen, animo om actie te voeten ook onder burgers is hier heel groot
Pietje 15 December 2019
Ok,ieder mag zijn eigen mening hebben en daarom is het ook zo moeilijk om als agrarische sector een front te vormen.
Het is wel heel mooi om te zien dat er nu voor het eerst in de geschiedenis een front gevormd wordt door als ik het goed heb 13 verschillende agrarische sectoren.
Het is dan ook belangrijk dat acties gezamelijk in dit collectief besproken worden,anders krijg je weer afsplitsing en zijn die vervelende ambtenaartjes ,die alles vanuit hun kantoortje bedenken en amper weet wat er in de praktijk speelt op de agrarische bedrijven,uiteindelijk weer de winnaars.
Er is nu bv een particuliere partij die vlv-prijs 20ct verlaagd.
Dit is volledig legaal omdat deze partij de geleverde vlv ook moet betalen en verder zeer correct omdat deze partij deze verlaging duidelijk VOORDAT de vlv geleverd zijn.
Als deze prijs sterk afwijkt van de werkelijke markt is het volledig rechtvaardig om dan ook geen vlv te schuiven.
Als je dat niet kunt,mag je je eens afvragen hoe het dan moet als er pest uitbreekt in NL.
Wens iedereen veel geluk,wijsheid en een fijne zondag!
De tijd zal het ons leren.
Succes met het collectief,sta ik volledig achter.
Pietje 15 December 2019
Bedoel geen vlv te leveren
Andre 15 December 2019
Kom op boeren ga zo door bezet nog meer zorg dat je zin krijgt wat jullie zijn ons voedsel bron dus van daar mensen die tegen zijn die weten niet waar ons voedsel van Daan komt veel succes boeren ga door
peter 15 December 2019
Beginnen met staken bij RFC dinsdag 17december 10uur naar Arnhem pappendaallaan3 moeten en jullie onvrede uiten en zo niet dan moeten de leden volgend jaar niet huilen ,omdat ze 1cent/kg minder melkgeld (+-€8000op jaar basis)krijgen en RFC weer nieuwe regels bedenkt en in werking stelt!! en voor deze gehele kantoor elite nog meer controles gaat uitvoeren en nog meer kosten per liter melk gaat maken.
Pietje 17 December 2019
Hebzucht,afgunst en jalozie zijn de grootste vijanden van de mens
Communicatie 17 December 2019
Communicatie vanuit de sector in de richting van de consument is KEY om draagvlak te houden.
Een aantal zeer goede initiatieven vanuit onze sectoren zijn actief op div social media.
Mede door het grote bereik hiervan zijn de protest acties zo succesvol geweest.
Helaas begrijpen de LTO en andere belangenorganisaties niet wat deze media voor een kracht en impact hebben, en blijven hangen in hun bestaande overleg structuren.
Een nieuwe communicatie directeur aanstellen en een mannetje dat buiten kantooruren een Facebook bericht plaatst gaat ze niet helpen.
Beetje FDF afzeiken en moraalridder uithangen zodra deze een te scherpe vergelijking maakt, lukt ze nog wel.

Waar waren ze toen de linkse deugneuzen de veehouderij vergeleken met de holocaust, waren ze toen net zo verbolgen, of vooral bang om hun oh zo fijne overlegstructuren kwijt te raken.

tandenloze poesjes, aan de draad van lnv. polderen om te polderen, en uiteindelijk alles kwijt te raken.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden