Eigen foto

Nieuws Landbouwcongres 2019

'Gevoel bij afzetmarkt is ontzettend belangrijk'

18 December 2019 - 1 reactie

Het enige constante van de landbouwsector is dat de boeren constant moeten veranderen. Hoe kan je in die tijden toch je hoofd boven water houden? Daar gaven Jos Verstegen, Alfons Beldman en Jan Willem van der Schans (vanuit Wageningen Economic Research) een antwoord op tijdens het Nationaal Economisch Landbouwcongres.

Anno 2019 moeten de boeren ondernemen in een nieuwe realiteit, waarin veranderende wet- en regelgeving de overhand lijkt te hebben. De boeren moet groen zijn. Maar, hoe voorziet hij zichzelf in die nieuwe realiteit van een eerlijk inkomen? "Dat blijft belangrijk, want je kan pas groen doen als je niet rood staat", zegt Verstegen. 

Daarvoor is het van belang dat boeren zich niet te veel laat leiden door die politiek. "Het is belangrijk om een goede positie te hebben bij de consumenten en ketenpartijen. De markt is ontzettend belangrijk", aldus Verstegen. 

Goed gevoel bij markt belangrijk
Deze markt staat vaak ver af van de individuele boer. Volgens Beldman is het belangrijk dat boeren feeling hebben met wat er in de markt gebeurt. Hij stelt daarnaast dat focus niet alleen moet liggen op schaalvergroting, maar juist ook op het verbeteren van het rendement binnen de huidige bedrijfsgrootte. "Groeien door het traditionele spoor van intensivering en schaalvergroting te volgen wordt steeds lastiger."

"Duurzame boeren doen het economisch beter", merkt Beldman. "Dat zijn de boeren die het niet lukraak doen, maar een duidelijke visie hebben op hun bedrijf. Die duidelijke visie en goed monitoren wat er precies op het bedrijf gebeurt, is heel belangrijk om gericht te kunnen verbeteren."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Peter Hutten 18 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885091/gevoel-bij-afzetmarkt-is-ontzettend-belangrijk]'Gevoel bij afzetmarkt is ontzettend belangrijk'[/url]
dit was een zeer waardevolle bijdrage op het Landbouwcongres!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Boerenbusiness Onderzoek

Wat vind jij van Boerenbusiness?

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox