Shutterstock

Nieuws Deal GasUnie

Akkoord compensatie boer voor gasleidingen in grond

10 Januari 2020 - Jeannet Pennings

Gasunie en LTO Nederland hebben een principeakkoord bereikt. Daarbij zijn afspraken gemaakt over de vergoeding die boeren moeten ontvangen voor de aanleg van leidingen in of op hun land. Grootste verandering is dat afspraken voortaan niet meer voor onbepaalde tijd zijn.

Eerdere gesprekken tussen de brancheorganisatie en Gasunie waren vastgelopen, omdat de eisen van LTO-zijde niet ingewilligd konden worden. De discussie over de voorwaarden werd na de zomer hervat. Donderdag 9 januari meldt LTO Nederland dat een principeakkoord is bereikt dat komende tijd verder wordt uitgewerkt.

"Boeren en tuinders hebben recht op een nette schade- en meewerkvergoeding op het moment dat er leidingen door hun land worden aangelegd. Met dit principeakkoord spreken we ons vertrouwen in Gasunie uit. Niet alleen in de vaststelling van tarieven, maar juist ook in de manier waarop we met elkaar omgaan bij de aanleg van leidingen", aldus Alfred Jansen, portefeuillehouder Pacht en Veiligheid bij LTO Nederland.

Overeenkomst voor 35 jaar
Belangrijkste winst volgens Jansen is dat overeenkomsten voortaan geldig zijn voor een periode van 35 jaar en niet meer voor onbepaalde tijd. Ook wordt in het principeakkoord eventueel commercieel medegebruik omschreven en worden er methodes rondom de bepaling van schade beschreven. Verder zijn de tarieven voor 2019 vastgesteld.

De tarieven zijn uitsluitend bedoeld voor de aardgasleidingen van Gasunie en niet voor commerciële leidingbeheerders. Voor commerciële beheerders gelden andere vergoedingen. Andere nutsbedrijven, zoals waterschappen en drinkwaterbedrijven kunnen bij LTO een verzoek indienen om de Gasunietarieven te gebruiken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden