Cuno de Bruin

Nieuws Boerenprotest

Derde boerenprotest fel, maar niet grimmig

19 Februari 2020 - Redactie Boerenbusiness

Voor de derde keer in een half jaar zijn duizenden boeren en trekkers woensdag naar Den Haag getrokken voor een groot boerenprotest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Boerenbusiness hield via dit liveblog de ontwikkelingen in de gaten. De sfeer van het protest was deze keer fel, maar zeker niet grimmig.

Thomas Doornbos, onze stagiair op de redactie van Boerenbusiness, was vanuit Groningen met de trekker naar Den Haag gereisd. Doornbos was bestuurder van 1 van de 30 trekkers die gisteravond al van de weg zijn gehaald op de autoweg N33 bij Rolde.

Zij kregen allen een boete van €340 voor het rijden op de autoweg. Tot woede van de boeren zelf, die aangaven dat alternatieve routes door dorpen veel gevaarlijker zijn met het groot materieel. Ook bij Den Haag werden boeren op de bon geslingerd, omdat zij met hun trekkers over de snelweg reden.

In Gelderland, bij Apeldoorn, was een bestuurder van een trekker aangehouden die op de snelweg reed. De politie reed hem vanmorgen klem, sloeg ruiten in en gebruikte pepperspray. De boer werd gevaarlijk rijgedrag verweten. Hij is weer vrij, maar zijn rijbewijs kwijt.

Even voor half 1 ging de manifestatie op het Koekamp van start. Sprekers op het podium waren onder meer FDF-voorman Mark van den Oever, POV-voorvrouw Linda Jansen en diverse andere vertegenwoordigers en belangenbehartigers. Ook Maurits von Martels en Jaco Geurts, kamerleden van het CDA, geven act de presence. Een video-impressie van deze manifestatie kan je hier zien.

Van den Oever sloot de manifestatie uiteindelijk af met het verzoek aan de boeren om nog 3 kwartier te wachten, totdat wellicht premier Mark Rutte of landbouwminister Carola Schouten alsnog acte de presence komen geven. Veel boeren wilden daar niet op wachten en bliezen de aftocht. Een idee om bij het ministerie van Landbouw FDF-stickers te gaan plakken, werd door de politie verijdeld. Die hield de demontranten die op weg waren naar de Bezuidenhoutseweg tegen. Daarbij werden 4 aanhoudingen verricht.

Boerenbusiness.nl hield een liveblog bij via ons speciale twitterkanaal @boerenactie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden