Shutterstock

Nieuws Landbouwbeleid

Boer dreigt 10.000 euro mis te lopen door groener GLB

4 Maart 2020 - Erik Colenbrander - 54 reacties

De meeste agrarische bedrijven lopen minstens €10.000 aan inkomsten mis, als de regering besluit het grootste deel van het huidige Europese GLB toeslagen te koppelen aan groene en blauwe diensten en klimaatbeleid.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research, uitgevoerd naar aanleiding van een Tweede Kamermotie die werd ingediend door SGP’er Roelof Bisschop. Deze motie komt voort uit een debat in het parlement met landbouwminister Carola Schouten in mei 2019 over het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) na 2020.

In alle 3 de scenario's die Wageningen UR heeft doorgerekend voor het GLB na 2020 daalt de inkomenssteun voor de boer. De vraag is hoeveel. Directe inkomenseffecten zijn groter naarmate een groter deel van het budget voor de zogenaamde eerste pijler wordt besteed aan zogeheten eco-schematoeslagen. Ook kunnen ze worden overgeheveld naar de tweede pijler, die niet primair voor de agrarische bedrijven is bedoeld.

In de 3 scenario's die zijn doorgerekend, verschilt het percentage dat wordt overgeheveld naar eco schematoeslagen en/of de tweede pijler.

Scenario Bisschop milder
In het zogenaamde scenario Bisschop blijft dit percentage beperkt tot 40%, in de andere twee secenario’s is dit percentage nog (veel) hoger. Bij de scenario’s waarbij de nadruk ligt op eco-regelingen, gaat het in de akkerbouw om een negatief inkomenseffect van €11.000 (-15%) tot €13.000 (-18%) ten opzichte van het basisscenario ‘handhaving status quo’. Voor de melkveehouderij varieert de inkomensdaling tussen de €10.000 (-15%) en €11.000 (-16%).

Wordt gekozen voor het scenario-Bisschop, dan dalen de inkomens een stuk minder. Voor akkerbouwers gaat het dan om een daling van het inkomen tussen €5.000 en €6.000, omdat minder GLB-budget wordt uitgetrokken voor milieu- en klimaatmaatregelen.

In de scenario’s ‘Sterke nadruk op groenblauwe diensten’ en ‘Sterke nadruk op innovatie en investeringen/leefomgeving en klimaat’ in de grondgebonden sectoren en voor de vleeskalverbedrijven, stijgt het aandeel bedrijven onder de armoedegrens met circa 5 procentpunten. In het scenario Bisschop blijft deze stijging beperkt tot circa 2 procentpunten.

Variatie inkomens groot
De Wageningse onderzoekers maken een aantal kanttekeningen bij hun berekeningen. Zij melden dat de variatie in agrarische inkomens groot is. De GLB-toeslag is weliswaar een constante bron van inkomsten, maar de variatie in inkomsten vanuit agrarische productie - ook afhankelijk van de markt - tikt zwaarder door in de inkomens.

Uit het rapport blijkt ook dat sectoren die in de huidige GLB-periode al met een sterk verminderd GLB-budget zijn geconfronteerd (zetmeelaardappelen, vleeskalveren) een redelijk stabiel inkomen hebben weten te handhaven. Schommelingen in de inkomens van melkveehouders worden eerder bepaald door ontwikkelingen op de zuivelmarkt dan door daling van de GLB-toeslagen, schrijven de onderzoekers.

Reactie minister Schouten
In een reactie op de uitkomsten schrijft minister Schouten aan de Tweede Kamer dat het Wageningse onderzoek zich slechts richt op 1 van de 9 GLB-doelen: het waarborgen van een redelijk inkomen. Wel ziet de minister het rapport als 'waardevolle input voor de uitwerking van het nieuwe GLB nationaal strategisch plan'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
54 reacties
Thomas 4 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886071/boer-dreigt-10000-euro-mis-te-lopen-door-groener-glb]Boer dreigt 10.000 euro mis te lopen door groener GLB[/url]
Als landbouw Den Haag snel massaal de rug toekeren is de beste oplossing.
Buurke 4 Maart 2020
Kunnen inkomenssteun houden hoef t niet maar dan ook geen regeltjes meer!!!
xx 4 Maart 2020
Inderdaad. De meeste boeren willen geen inkomenssteun.
Gewoon afschaffen, laat de markt maar zijn werking doen.
Jan Veltkamp 4 Maart 2020
Helemaal eens met Buurke. De schade door alle regeltjes (denk alleen al aan de administratie kosten die ze veroorzaken) is vele malen groter dan subsidies. Subsidies zijn er niet voor de ontvangers maar om d.mv. het ambtenaren apparaat mensen van de straat te houden en wiens brood men eet, wiens woord met preekt. M.a.w. door d vele ambtenaren blijft vanzelf de regering ook groot.
hollander 4 Maart 2020
Ik denk dat we de komende weken wel zullen zien in wat voor een bureau kluivende bananen republiek wij hier leven, je scheel betalen aan allerlei belastingen en nu we onder de Corona lopen geen daadkracht van deze geld verspillende prutsers. Nu maar hopen dat de meenste gevallen in Den Haag opduiken.
Gijsbert 4 Maart 2020
Inderdaad, weg met deze subsidies! Ik wil geen cent meer hebben van deze communisten
Ton 4 Maart 2020
Alle subsidies afschaffen!
Thomas 4 Maart 2020
Als ze tenminste willen hebben dat we ook maar iets naar ze luisteren zullen ze in ieder geval geen cent minder moeten gaan betalen. Als de overheid zijn best niet doet om naar ons te luister, dan maar per direct afschaffen....
Bert 4 Maart 2020
Ik heb het al jaren gezegd subsidie is een machtspositie om de boeren van alles te verplichten, afschaffen zou het beste zijn,maar er zijn al veel te veel kromme plannen geregeld waar de sector den niet weer van af kom.er worden veel te veel en abnormale kromme regels bedacht om de boeren de nek om te draaien. Ik heb het vaak geroepen de linkse regering met alle natuurorganisaties willen maar één ding veel landbouwgrond voor rewilding!!! En dat gaat op deze manier mooi lukken!!!
gewone boer 4 Maart 2020
welkom in de groene heilstaat
Abonnee
Leo 4 Maart 2020
Gecombineerde opgave doen, is de best betaalde dag van het jaar, had ik die elke maand maar!
Jan 4 Maart 2020
Hoe zouden ze het vinden in den haag om zelf eens 10.000€ in te leveren, ze worden tenslotte ook in leven gehouden van ons belastinggeld.
Mens met boerenverstand 4 Maart 2020
Is het GLB bedoeld om een inkomen voor boeren te genereren of is het GLB bedoeld om natuur-/milieudoelen te realiseren?
Voor beide doelen geldt dat subsidie daar niet de motivator voor kan zijn. Jammer dat beleid door mensen wordt bedacht die ver afstaan van de praktijk en het door mensen met boerenverstand niet meer te begrijpen is.
Abonnee
kraai 4 Maart 2020
Gijsbert, jij hoeft zeker geen rekeningen te betalen. Ik vind het heerlijk die subsidie hoe meer hoe beter. De regels worden toch niet minder alleen maar meer.
Joost 4 Maart 2020
Als de glb gelden worden gehalveerd zal de prijs van de melk/aardappels enz met 40 % verhoogd moeten worden omdat glb gat op te vangen. Let op mijn woorden de prijzen blijven op of onder kostprijs blijft de boer net in leven, maar slechte prijzen en glb vermindering dan blijft er geen boer meer over!!! Bedankt voor het onmoedigbeleid ,kan hier niemand voor op de bres springen??
Alles word de boeren afgepakt kosten blijven stijgen en aan de andere kant af/af/af enz kansloos
Hollandse Normen 4 Maart 2020
Subsidie bestaat niet, het is belastinggeldteruggave door tollenarij.

Vroeger heette dit gewoon dictatuur, dank aan onze teflon Obers van EU Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

P.s. wat moet dhr. Rutte dit land, onze cultuur haten. Psychologen zouden eens onderzoek moeten plegen naar zijn mogelijke eerwraak (nieuw cultuurdingetje) naar Hollanders vanwege zijn NSB familie?
Thomas 4 Maart 2020
Dan hebben we als landbouw ook nog eens een veel hogere kostprijs door de klimaatsveranderingen, terwijl de mega grote wereld-industrie, vlieg-verkeer plus scheepvaart de grootste vervuilers zijn. Oorzaak, de alles verslindende welvaart v/d mens. Dan wijzen ze de landbouw ook nog als schuldige aan, 't zou allemaal liggen aan de consumptie van dierlijk voedsel vlees dat onze aarde naar de klote gaat?? Levens grote leugens....
BerttHB 4 Maart 2020
Ik denk niet dat er zo zwaar gekort gaat worden op de toeslagrechten. Buiten Nederland zal heel veel landbouw kapot gaan zonder de toeslagrechten, dat willen de regeringen van die landen niet. Europa wil z'n stok om ons eronder te houden ook niet kwijt. Beetje vergroening en nog wat geneuzel erbij en we gaan gewoon door!
Joop 4 Maart 2020
Subsidie zorgt ervoor dat de kostprijs lager wordt. Daardoor ontstaat een overproductie waardoor de prijs laag is. Hierdoor is de prijs voor landbouwproducten al meer dan 60 jaar veel te laag. Het beste is om de subsidie af te schaffen. Deze is er niet voor de boer maar om het levensmiddelenpakket laag in prijs te houden, dat kan daarmee precies geregeld worden. De EU doet net of het een kado is voor de boeren, maar dat is niet. Het is alleen om het levensmiddelenpakket laag in prijs te houden.
Floris 5 Maart 2020
Ja iedereen maar roepen subsidie weg regeltjes ook weg.... nou vergeet dat laatste maar. Effe wakker worden heren.
Henk 5 Maart 2020
Zorg voor goed prijzen weg met subsidie ophoepelen met deze regering
grondworm 5 Maart 2020
Een groot deel van subsidie komt in de zakken van grond verhuurders terecht,
boeren houden met aan gaan van erfpacht al rekening met de ha premie.
Subsidies verstoren bijna altijd de balans van eerlijke economie.
hans 5 Maart 2020
Subsidies, regeltjes, marktmacht, milieu, enz ....

Wat we hebben is wat de politiek (en diens meesters) werkelijk willen.
Wat er gezegd en voorspeld wordt is slechts bla bla om het volk een rad voor ogen te draaien.

Daarom gaat het bij verkiezingen ook altijd over de toekomst, de mooie beloftes, en nooit wordt iemand afgerekend op z'n werkelijke daden.
Joep 5 Maart 2020
Tja, wat een gekerm om die paar euro. Als je een echte vent - of meid - bent dan weiger je gewoon om die bullshit van die gecombineerde opgave in te vullen. Dan doe je gewoon je eigen ding en laat je die rukkers in Den Haag lekker aan elkaar plukken.
Thomas 5 Maart 2020
Ja maar de grootgrondbezitters, de niet echte boeren in Europa, vullen 't wel in natuurlijk, dat kan je zo raden. En die elite groep, financieel maar groter groeien, terwijl de gewone hardwerkende boer zijn eigen vermogen ieder jaar gestaag af ziet nemen.
Eric 5 Maart 2020
Het is die kosten in de landbouw te subsidie dat die betaalt wordt anders houden we het vol,te hoge belastingen en brandstoffen die accijnse worden zo te hoog kunstmest en dergelijke produkten die kosten allemaal dan houden we het niet meer vol.De opbrengsten prijzen moeten eens flik omhoog gaan .Maar dat elk jaar niet,toch ook van het weer afhankelijk.toch meer subsidie moet komen in de haag.
Harm 5 Maart 2020
Subsidie is dictatuur.

(je bent een dief van je eigen portemonnee na belastingroof)

Beangstigend dat onze ruggegraatloze Haagse heren verantwoordelijk zijn voor maatregelen coronavirus, hun zielloze arrogantie heeft reeds alle marge uit onze cultuur gehaald om pensioen(gok)fondsen te verzekeren van arbeiders en spel arbeidsvaluta (WOZ inflatie / hypothecaire onderwerping: sigaar uit eigen doos). Nu zonder lobbyist of vervelende boer die hun huiswerk over kan doen.

De glashard geïnjecteerde onderwerpingscultuur islam betekenend 'onderwerping', doet zijn werk: (zich overgeven aan iets of iemand, in ons geval de honderden haagse lobbyisten van de slavernijfondsen van onze arbeidsvaluta) : Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.
Kees 5 Maart 2020
Wat de vvd heeft gedaan is veel verder als moord en doodslag.

Cultuurgenocide: alles is weggegeven en komt nooit meer terug.
Piet 5 Maart 2020
GLB subsidie wekelijks aan het bijstandsloket van de gemeente af laten halen. Denk dat het dan vanzelf stopt.
Albert 5 Maart 2020
Veel schapengebla bla hierboven. Jullie boeren zijn verslaafd aan subsidies, zoals de Grachtengordel verslaafd is aan wiet. Produceer eens unieke producten en geen grondstoffen, minkukels. Slaafs produceren; en leveranciers van veevoer, medicijnen, sperma, trekkers enz. rijk laten worden. Evenals de volgende schakels. Hoe kun je nu zo dom zijn.
Albert 5 Maart 2020
Terecht dat steuntrekkers gemarginaliseerd worden. €350 miljard EU geld gaat naar landbouw. Hoe kun je dan trots zijn op boeren.
Dat is water naar de zee dragen.
ABALO 6 Maart 2020
Beste buren,
Het is wel jullie Rutten die halsstarrig vasthoud aan de vermindering van het budget voor landbouw
Indien je de prijzen met 20% wil verhogen moet je de landbouwproductie met 25 % verminderen en dan kan je overwegen om alle subsidies af te schaffen
Jaap 6 Maart 2020
Boeren, ga maar eens boeren onder Poetin, Assad of Erdogan. Dan zat je met jullie grote mond in een opvoedingskamp om Rutte te smeken.
kikker 6 Maart 2020
gewoon alle subsidies afschaffen maar dan ook alles van warmtepomp tot medicijnen van landbouw tot onderwijs van vluchtelingen tot goededoelenl.
Abonnee
Leo 6 Maart 2020
kikker schreef:
gewoon alle subsidies afschaffen maar dan ook alles van warmtepomp tot medicijnen van landbouw tot onderwijs van vluchtelingen tot goededoelenl.
Zeker, maar dat gaat niet gebeuren beste pad.
tot hier en niet verder 6 Maart 2020
Jaap schreef:
Boeren, ga maar eens boeren onder Poetin, Assad of Erdogan. Dan zat je met jullie grote mond in een opvoedingskamp om Rutte te smeken.
Jaap weet werkelijk niet wat er speelt onder NSB er Rutte
Abonnee
vrij grof 6 Maart 2020
Albert, leg eens uit?? Totale EU begroting is maar rond de 165 Miljard of zo.
En Jaap is lekker dom aan het stoken en denkt dat hijzelf nooit iets aan ondersteuning vangt.
Jaap , ga jij maar eens voor een wereldmarkt werken en hier lekker duur blijft leven.
Wedden dat het bij je eerste maandsalaris al huilie huilie is.
Abonnee
Vrij grof 6 Maart 2020
Oké, heb een fout gemaakt is bijna 1100 miljard.
Ook vond ik dat de landbouw in Nederland in 1985 70% van het budget kreeg tegen nu maar 37% in 2019.
Wie krijgt er dus meer Albert??? Niet de landbouw dus!!!!
tot hier en niet verder 6 Maart 2020
niet alleen voor de wereldmarkt werken, maar door de extra regels ook nog met extra ballast
peer 7 Maart 2020
als alle steun weg gaat komt het wel goed met de boeren
wilt u werken voor het loon wat een man in India krijgt
kijk dat is ook steun of u nu tarwe of arbeidt koopt het kan dan altijd goedkoper
Jan 7 Maart 2020
Ik snap het probleem niet, iedereen heeft het over die vele subsidies maar 7 miljard geven van ons belastinggeld aan Griekenland hoor je niemand meer over.
Ga rutte ze maar terug halen.
jpkievit 7 Maart 2020
Dit is het resultaat van 60jaar de agrarishe sector de keel zachtjes dicht knijpen .1% werkt nog in de primaire sector. gemiddelde leeftijd 60jaar opvolgers vinden beter betaalde banen en voor de politiek niet meer terzake doende het ceta verdrag gaat ervoor zorgen dat de supermarkt voldoende voedsel aanbiedt
Corona 7 Maart 2020
Rutte wacht achter zijn bureau wat er op hem afkomt.

DAT is de definitie van kanker

P.s. hoeveel boeren hebben op deze ziekte gestemd....
Oneindige groei 7 Maart 2020
@Corona klopt.

Onze regering bestaat uit sociaal geschiedkundige nietsnutten.
(kijk Wikipedia er op na..)

Dit land is niet ziek, maar op weg naar het einde!
De Boer 7 Maart 2020
De boer gaat door met werken met vvd stemmers in zijn hollander.

We worden genaaid door Volkspartij voor Vrijheid en Democratie,
onze verkozen keizer zwijgt zoals zijn geschiedkundige logica.

Onze kiezers dragen geen kleding, zonder referenda, zonder democratie stop met werken voor deze schurken en sta op zolang je nog kan, melk in de sloot, mark corona moet zijn werk doen!
Harm 7 Maart 2020
Corona zal laten zien dat wij geen regering meer hebben.
subsidieslurper 8 Maart 2020
Afschaffen dat geneuzel met dat subsidie gedoe.
laat de markt zijn werk doen, zakt de grondprijs tenminste weer naar een acceptabel niveau word het kaf van het koren gescheiden en worden de bedrijven die dobberen op deze subsidie er uit gefilterd.

Er is geen sector die 2 uur achter een pc kan zitten en dan een modaal inkomen kan krijgen.

Ik doe het ook hoor je zou dom zijn om het te laten liggen,
maar het is natuurlijk niet uit te leggen
Abonnee
Vrij grof 8 Maart 2020
Dat is het wel!!!
schoenmakers 1 8 Maart 2020
Beste subsidiesluper, hoezo niet uit te leggen, of bedoel je hoe dat de gedeeltelijke compensatie voor de prijsdalingen, bij granen ongeveer de helft op dit moment zonder inflatie, hoe dat die misbruikt wordt om vanalles te verplichten wat helemaal niks te maken heeft met de dalingen, moest eens met de lonen gebeuren
subsidieslurper 8 Maart 2020
De bakker en slager bij mij op het dorp krijgen niets hoor,
Laat ik dan nog maar niet over de ZZPer de garagist, schilder en timmerman praten.

Ik bedoel maar te zeggen dat wij als sector een beetje verwend zijn met al deze gratis extraatjes.
Zolang we met zijn allen vrolijk pijler 1 leeg trekken met de basisbetalingen , moeten we ook helemaal niet lopen zeuren bij het kabinet over stikstof, of andere wet en regelgeving.
Het is immers de hand die ons voed en zijn we gewoon overgeleverd aan de beleidsmakers in NL of Brussel.

Pas als we onze broek zelf op kunnen houden en eenmaal zelfstandig zijn worden we ook als volwaardig aangezien, de transitie zal pijn doen maar tja we staan met zn allen jaarlijks netjes in de rij om ons
basisinkomen te ontvangen.
M.a.w. we hebben geen enkel recht van spreken en moeten we voedsel produceren tegen een zo laag mogelijke prijs, anders word "de burger" boos en die zijn er immers meer dan boeren hé

De heersers van het oude rijk en de keizers in Rome en Napoleon wist het al, zorg dat je het volk tevreden houd en je hebt weinig te vrezen.
Goedkoop voedsel is DE primaire vorm van voedselveiligheid...

En dat krijg je door een hele sector monddood te maken.
En als we een te grote mond krijgen passen ze de regelgeving wel een beetje aan m.a.w. de strop een beetje strakker rond onze nek.
conclusie: we zijn veel te afhankelijk
Boerenwijsheid 8 Maart 2020
Boeren hebben al lang laten zien dat ze wellicht niet slimmer maar zeker wel wijzer zijn dan hun haagse tollenaars.

Niets om trots op te zijn, geen enkele kleuter gelooft in een oneindige blokkentoren maar is er wel met subsidie gekomen (een enkele sociaal geschiedkundige grijnzende geheugen autist daargelaten)
Gijsbers 9 Maart 2020
Wijze woorden subsidieslurper! Boeren, ik ook hebben alle kenmerken van een drugsverslaafden: we willen meer en meer. Als LTO op rtv is, gaat het altijd om meer subsidie. Ga dan naar een ontwenningskliniek(!)
Gijsbers 9 Maart 2020
Ik heb me aangemeld.
Abonnee
Vrij grof 9 Maart 2020
We willen wel meer meer meer maar krijgen al jaren minder minder minder.
Het enige wat we meer krijgen is gezeik ,regeltjes en risico!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden