Europees landbouwbeleid

graankorrels graanverwerking graan - food

Nieuws FAO

FAO: Aanpassing Europees landbouwbeleid begrijpelijk

Het is begrijpelijk en legitiem dat de Europese Unie het eigen landbouwbeleid nog eens goed tegen het licht houdt en beziet wat er nodig is om te zorgen voor een strategische autonomie. Dit zegt Maurizio Martina, plaatsvervangend directeur van de wereldvoedselorganisatie FAO en voormalig minister van landbouw van Italië.
11 April 2022
Brussel EuropeseUnie Europa EU

Politiek GLB

Eco-regelingen struikelblok in het nieuwe GLB

De onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn vandaag (vrijdag 28 mei) vastgelopen. “Ondanks dat er op verschillende terreinen voorgang is geboekt blijven een aantal cruciale punten open staan. Daarom is besloten de onderhandelingen uit te stellen tot de volgende vergadering van de ministers van landbouw en visserij”, zo meldt de Raad van Ministers.
28 Mei 2021
Brussel Europese Commissie

Nieuws GLB

Deze ecoregelingen raadt Europese Commissie aan

Ecoregelingen. Het blijft een relatief onduidelijk begrip in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Duidelijk is dat agrarisch ondernemers hiermee een hogere premie kunnen behalen en dat elk land zelfstandig regelingen mag opstellen. Maar, de exacte invulling blijft ingewikkeld. Daarom heeft de Europese Commissie een aantal voorbeelden naar buiten gebracht.
18 Januari 2021
koeien sloot waterkwaliteit platteland

Achtergrond GLB

Ecoregelingen: hoe zit het nu precies?

De grootste verandering in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat per 1 januari 2023 in werking treedt, zijn de zogenaamde ecoregelingen. Voor elk land is dit anders en iedere agrarisch ondernemer kan een eigen pakket opstellen. Maar, hoe werkt het nou precies, en waarmee kunnen punten verdiend worden? Aard Mulders en Eefke Peeters lichten het systeem toe.
31 December 2020
Brussel EuropeseUnie Europa EU

Inside GLB

EC ziet uitdaging in klimaatuitstoot Nederland

De Europese Commissie maakt zich duidelijk zorgen over de klimaatuitstoot van de Nederlandse landbouw, zo schrijft het in haar advies over de invulling van het NSP. Daarom stelt de Commissie voor dat Nederland onder meer inzet op vermindering van (kunst)mest en weidevogelbescherming. Wat verwacht Europa nog meer van onze invulling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid?
28 December 2020
Brussel EuropeseUnie Europa EU

Achtergrond GLB

GLB: 'Regionale oplossingen vinden voor uitdagingen'

In het Nationaal Strategisch Plan, de Nederlandse uitwerking van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, is het doel om regionale oplossingen te vinden voor de uitdagingen in de sector: van plattelandsontwikkeling tot duurzame voedselsystemen. 'Met regionale én landelijke samenwerkingen moet dit haalbaar zijn', zo stelt het ministerie. 
24 December 2020
veehouderij energie zonnepanelen zonneenergie nieuwbouw

Achtergrond GLB

Hoe moet toekomstgerichte landbouw eruitzien?

Het vernieuwde Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, dat in 2023 in werking treedt, moet bijdragen aan een veerkrachtige, toekomstbestendige en slimme landbouwsector. Het klimaat, de natuur en het milieu zijn thema's die in het nieuwe beleid op de voorgrond moeten staan. Hoe ziet de toekomstgerichte landbouwsector er volgens het ministerie uit? En waar liggen de wensen vanuit de boer?
18 December 2020
Minister Ministerie Schouten landbouwminister Carola Schouten

Achtergrond GLB

Schouten: 'Veranderingen zijn niet altijd slecht'

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid straalt een en al ambitie uit, zo vindt landbouwminister Carola Schouten. Nu de contouren steeds verder duidelijk worden, is ook zichtbaar dat er zeker dingen gaan veranderen. 'Maar zoals veel van jullie inmiddels misschien denken, zijn veranderingen niet altijd slecht.'
11 December 2020

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden