Shutterstock

Analyse Corona

Agro-grondstoffen crashen door corona

13 Maart 2020 - Wouter Baan

De paniek in de financiële wereld is compleet, nu het coronavirus hard om zich heen grijpt. Hoe reageren de financiële- en (agrarische) grondstoffenmarkten?

Kelderende beursindices
De al weken geplaagde AEX-index verloor gisteren nog eens ruim 10% en sloot op 432 punten. Dit is de laagste stand in bijna 4 jaar tijd. Het was tevens de op 1 na slechtste dag ooit op het Damrak. Ook andere Europese beurzen liepen tegen forse verliezen aan, terwijl ook in Azië en de VS sprake is van een bloedbad. Beleggers vrezen dat het coronavirus – en de maatregelen die de overheden daartegen nemen – de economie forse schade toebrengen. 

Olieprijs maakt vrije val
De olieprijs is bezig aan een vrije val en is ten opzichte van begin 2020 zelfs gehalveerd tot €32 per vat. Dit heeft echter niet alleen te maken met het coronavirus. Er is namelijk ook een 'oilfight' gaande tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Rusland wil niet akkoord gaan met de door Saoedi-Arabië voorgestelde productieverlaging van olie. Als antwoord hierop heeft Saoedi-Arabi de productie opgeschroefd om de olieprijs te drukken. In april wil Saoedi-Aramco, de staatsoliemaatschappij, 12,3 miljoen vaten olie per dag leveren. Een recordproductie. 

Tuimelende tarwenoteringen
De tarweprijs zit ook duidelijk in een neerwaartse spiraal. Kortgeleden noteerde het mei-contract op de Matif in Parijs nog kort onder de €200 per ton, maar de notering is in luttele dagen teruggezakt tot iets meer dan €175. Daarmee doet tarwe mee in het zeer negatieve sentiment op de grondstoffenmarkten, aangezwengeld door de kelderende olieprijs. De notering in de VS verloor gisteren nog eens $4 tot $186,75 per ton. Dit is het laagste niveau sinds november vorig jaar. Niet alleen tarwe, maar ook soja en maïs dalen in waarde. 

Aardappelprijs schiet onderuit
De aardappelmarkt heeft behoorlijk last van het coronavirus. De prijzen van de termijnmarkt zijn extreem gedaald. De prijzen van het april-contract hebben de afgelopen week geleden onder het virus. Waar het contract begin maart nog €13,50 per 100 kilo noteerde, is deze de afgelopen week gedaald naar een voorlopig dieptepunt vandaag op €6,50. Een grote zorg binnen de aardappelmarkt is dat de afzet van het eindproduct stagneert. De reeds verwerkte aardappelen in de koelhuizen uit Nederland en België hebben veelal overzeese bestemmingen. En in bijvoorbeeld Italië wordt frites vooral buiten de deur in  horecagelegenheden geconsumeerd dus de 'lockdown' direct impact op de afzet. 

Zuivelmarkt in mineur
De zuivelmarkt zit al weken in zwaar vaarwater. Al sinds begin februari, toen het virus in China de kop op stak, bewegen de noteringen neerwaarts. Vooral de melkpoeders zijn flink afgestraft. Zo verloor de mageremelkpoedernotering in de afgelopen weken ruim 10%, terwijl het fabricaat tot voorkort nog bezig was aan een sterke opmars. China is een belangrijke afzetmarkt voor de melkpoeders en door de coronaperikelen stagneert de afzet. Ook in Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten kleuren de zuivelnoteringen rood. Ondertussen hebben diverse grote zuivelconcerns, waaronder FrieslandCampina, de omzetraming neerwaarts bijgesteld.

Varkensprijs draait 180 graden
De stemming op de varkensmarkt is deze week 180 graden gedraaid. In de afgelopen weken trok de markt zich nog weinig aan van het coronavirus. Hoewel de vleesexport naar China stagneerde, zorgde een krap varkensaanbod in Europa voor hogere prijzen. Records werden zelfs bijna gebroken. Onder druk van slachterijen, die zich zorgen maken over de afzetmogelijkheden in China en Italië, heeft de gezaghebbende Duitse varkensprijs deze week een rechtsomgekeerd gemaakt. De verwachting is dat andere varkensprijzen in Europa dit voorbeeld volgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

Coronacrisis
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden