Rijksoverheid

Nieuws Coronacrisis

Kabinet: EU moet meer doen voor land- en tuinbouw

24 Maart 2020 - Erik Colenbrander - 10 reacties

Het kabinet is niet tevreden met de maatregelen die de Europese Commissie heeft aangekondigd om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. In een kamerbrief heeft landbouwminister Carola Schouten het specifiek over de nadelige effecten in de aardappelsector, de grenspassages en een vervroegde betaling van GLB-geld.

Schouten geeft in de kamerbrief aan dat de problemen in de sierteeltsector het grootst zijn. Voor deze sector is op EU-niveau niet veel geregeld. Daarom wil Nederland vanwege de urgente problemen de Europese Commissie vragen om soortgelijke maatregelen te nemen als voor de groenten- en fruitsector. Daarbij denkt de minister aan compensatie voor geleden schade, zoals steun voor het doordraaien dan wel het uit de markt nemen van bloemen en planten.

Schouten houdt ook de situatie in de aardappelsector goed in de gaten, waar een groot overschot (1 miljoen ton) aan aardappelen dreigt als gevolg van het coronavirus. Daarover heeft het ministerie maandag reeds een gesprek gehad met de BO Akkerbouw om oplossingen te vinden, zoals het uit de markt nemen van overtollige aardappelen. Tot een besluit is het nog niet gekomen. In de brief schrijft Schouten dat als de noodzaak er is om maatregelen te treffen, zij ook aan de Europese Commissie vraagt hier een bijdrage in te leveren. (De sierteelt is een specifiek Nederlands probleem, het probleem van waardeloos geworden frietaardappelen speelt in meer landen, red.).

Vervroegde GLB-geld betaling
Bovendien wil Schouten aan Brussel vragen of de regels van het Europese coronafonds niet kunnen worden versoepeld, zodat ondernemers de steun voor lopende projecten niet zien wegvallen. Ook onderzoekt het ministerie van LNV of boeren met liquiditeitsproblemen eerder kunnen beschikken over hun GLB-inkomenssteun. Normaliter worden de GLB-gelden pas in december overgemaakt.

Schouten verlangt ook van de Europese Commissie dat de lidstaten de maximale flexibiliteit krijgen om af te wijken van de huidige EU-regels, zoals controles ter plaatse, waaraan niet kan worden voldaan door overmacht. Dat geldt ook voor het omgaan met onvolkomenheden in de aanvragen voor directe GLB-betalingen, voor zover boeren zich niet zoals gebruikelijk kunnen laten ondersteunen door bedrijfsadviseurs.

Binnengrenzen oponthoud
De situatie rond de binnengrenzen is de minister een doorn in het oog. Naast uitval van specifieke vraag wordt de marktverstoring in diverse sectoren versterkt door transportproblemen en problemen aan binnengrenzen. Een concreet voorbeeld hiervan is het belang van soepele en tijdige distributie van uitgangsmaterialen, als zaaizaad en grondstoffen, voor de voedselvoorziening en diervoer.

Of de Europese Commissie maatregelen van dit moment daadwerkelijk tot vermindering van grensoponthoud leiden, betwijfelt Schouten. Aangezien het uiteindelijk om nationale besluitvorming draait. Daarom gaat zij morgen (woensdag) tijdens de reguliere Landbouw & Visserijraad van de Europese raad van landbouwministers opnieuw aandacht vragen voor het grensoponthoud van goederen. Deze vergadering heeft plaats via video conferencing.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
betweter 24 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886360/kabinet-eu-moet-meer-doen-voor-land-en-tuinbouw]Kabinet: EU moet meer doen voor land-en tuinbouw[/url]
die tuinkabouter zit daar echt niet voor de boeren maar voor zijn klimaat

hoe heeft het zover kunnen komen
Bernard 24 Maart 2020
Boeren zijn het beste af van alle ondernemingen. Dus andere gaan voor, lijkt mij. Wij boeren kunnen heel goed voor zich zelf zorgen. Hulp legt de basis voor fraude
drent 24 Maart 2020
mooi praten Bernard, jij zit zeker niet met een schadepost van bijna een ton door stil leggen vannde fritesfabrieken
johannes 24 Maart 2020
afgelopen wekend was alle frites in het vriesvak bij Jan linders op,eord tijd dat ze gaan verwerken
? 24 Maart 2020
Wat nu gebeurd met het carona virus is veschrikkelijk,maar er komen veel feiten en berkeerde besluiten boven water.ziekenhuizen sluiten,bezuinigingen zorg,stikstof probleem de boer als de grootste boosdoener aan te wijizen.wie heeft het financieel moeilijk de grootste vervuilers in de WERELD de vliegtuigen,dit is een gepaste manier dat de politiek en de EU en de VN eens moet nadenken waar ze mee bezig zijn.ruttte zei vorige week nog dat we zelfvoorzienend zijn maar kwam beroerd uit zijn strot.met dit bericht wil ik zeggen wat er kan gebeuren met die kanslose besluiten die ze in Den haag,EU en de VN doen. Deel dit bericht mvg j.k
? 24 Maart 2020
Wat nu gebeurd met het carona virus is verschrikkelijk,maar er komen veel feiten en berkeerde besluiten boven water.ziekenhuizen sluiten,bezuinigingen zorg,stikstof probleem de boer als de grootste boosdoener aan te wijzen.wie heeft het financieel moeilijk de grootste vervuilers in de WERELD de vliegtuigen,dit is een gepaste manier dat de politiek en de EU en de VN eens moet nadenken waar ze mee bezig zijn.ruttte zei vorige week nog dat we zelfvoorzienend zijn maar kwam beroerd uit zijn strot.met dit bericht wil ik zeggen wat er kan gebeuren met die kanslose besluiten die ze in Den haag,EU en de VN doen. Deel dit bericht mvg j.k
joep 25 Maart 2020
helemaal mee eens!
Karel 25 Maart 2020
?onder welke steen kom jij vandaan?

volgende keer weer gewoon VVD net als iedere andere boer,
gewoon voor de subsidie:

https://youtu.be/UgObZ33XOa4
Akkerbouw2.0 26 Maart 2020
Afschaffen het hele glb inclusief de subsidie.

Maar dan wel gelijk speelveld met de rest van Europa en de wereld.

Binnen een jaar zijn de product prijzen gestegen.

Jammer voor de oost Europese grootgrondbezitters, deze leven van de toeslagen. Maar in het verleden is de toeslag gekomen als inkomenscompensatie. Nu is het gewoon doorschuiven naar de landverpachter/ huurder. En bij eigendom, gaan wij misschien iets minder voor de grond betalen.
Marc 26 Maart 2020
De aardappelindustrie moet zelf zyn problemen oplossen....de overproduktie niet op de kap van de corona schuiven.....poenpakkers
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden