Van links naar rechts: Daphne, Robbin, Annemieke en Jan.

Bedrijfsreportage Familie Teunissen

'Jerseys hebben op ons bedrijf de toekomst'

24 Januari 2020 - Jorine Cosse - 2 reacties

In het Gelderse Halle, wat hartje Achterhoek is, ligt het melkveebedrijf van de familie Teunissen. Vader Jan (56), moeder Annemieke(54), dochter Daphne(26) en zoon Robbin(24) dragen op dit familiebedrijf allemaal hun steentje bij. Waar Daphne met succes een kinderopvang op het boerenerf runt, focust de rest zich op de melkveehouderij die steeds meer Jerseys telt.

Met zoon Robbin als potentieel opvolger dient de vierde generatie Teunissen zich aan. De opa van Jan begon eind jaren ‘20 op deze locatie met kippen, koeien en varkens. Eind jaren ’50 maakten de kippen plaats voor extra koeien en varkens. Rond 1990 telde het bedrijf circa 800 vleesvarkens en 50 melkkoeien. Toen Jan de boerderij overnam, ging de focus volledig op melkvee. De varkensstallen werden verhuurd tot 2011, waarna de varkenstak volledig afgestoten werd. In de loop der jaren is het bedrijf stukje bij beetje opgeschaald en gemoderniseerd. In 2018 nog werd bijvoorbeeld een deel van de melkveestal gerenoveerd en werd er geïnvesteerd in een nieuwe melkstal. De oude melkstal, die uit de jaren ’70 dateerde, werd toen vervangen door een gloednieuwe installatie van GEA (2x8 visgraat). Een melkrobot was eigenlijk geen optie. “Dit hebben we wel overwogen, maar met deze melkstal kunnen we in de toekomst geleidelijker groeien”, vertelt Robbin.
 

Bedrijfsgegevens
De familie Teunissen 30 hectare grond in eigendom, waarvan het merendeel grasland is. Jan: “Ons perceel is via diverse ruilverkavelingsregelingen geworden tot wat het nu is. In het kader van grondgebondenheid ambiëren we bezig om extra land aan te kopen. Momenteel moeten we jaarlijks nog zo’n 220 ton mest afvoeren.”

Jerseys en PlanetProof-melk
Inmiddels telt het bedrijf bijna 90 koeien, waarvan er 16 raszuivere Jerseys zijn. Ook zijn er een aantal kruisingen. Het bijbehorend jongvee is elders gestald. Het inbrengen van Jersey-bloed is een idee van Robbin. Wat Jan en Annemieke betreft, bleef de stal gevuld met hun geliefde Frisian-Holsteiners. Toch staan ze achter het idee van hun zoon. “Onze toekomst is bij wijze van volgende week, maar die van onze kinderen is veel verder weg. Daarom ondersteunen we goede ideeën die onze kinderen aandragen”, zo laat Annemiek weten.

Waarom Robbin enthousiast is van Jerseys? “Met 1,5 ton minder melkproductie kunnen we, dankzij lagere kosten, toch dezelfde opbrengsten generen. Hoewel anderen het idee uit zijn hoofd probeerden te praten, is Robbin overtuigd van zijn keuze. “Jerseys hebben de toekomst, wat mij betreft. Ze zijn sterk, leveren goede gehaltes en het zijn plezierige beesten om mee te werken.” De gemiddelde melkproductie per koe bedraagt 8.100 kilo melk met gemiddeld 5,10% vet en 3,70% eiwit. De Jerseys zitten op 6.300 kilo melk met 6,20% vet en 4,20% eiwit.

FrieslandCampina haalt de melk al jaren op en die samenwerking bevalt goed. Robbin: “Voor mij tellen historische banden niet zo zeer, de melkprijs moet gewoon goed zijn.” De familie Teunissen is 1 van de ruim 600 melkveehouders binnen FrieslandCampina die melk leveren onder het PlanetProof-label dat vorig jaar door de zuivelcoöperatie werd geïntroduceerd. “Dit levert ons 2 cent extra melkgeld op en dat is best wat”, aldus Jan. Hij vertelt dat hun bedrijf al nagenoeg voldeed aan de voorwaarden die het keurmerk stelt. “Nu is het de kunst om erin te blijven.”

Kinderdagopvang BoerenHummeltjes
Iedere werkdag komen er z’n 12 kinderen naar kinderopvang ‘BoerenHummeltjes’. De opvang bevindt zich op het melkveebedrijf van de familie. “Hier zijn we in 2017 mee begonnen en het loopt boven verwachting goed”, vertelt Daphne enthousiast. Het idee dateert al van veel eerder. “Eigenlijk is het kinderdagverblijf een gezamenlijk droom van Robbin en mij. Toen we vroeger samen naar school fietsten, is dit idee ontstaan om meer mensen mee te laten genieten van de boerderij. Wij zijn bevoorrecht dat we op de boerderij opgroeiden.” Nadat Daphne haar pedagogische studie aan het Windesheim had afgerond, deed ze praktijkervaring op in Arnhem. “Het idee van een eigen opvang op de boerderij bleef kriebelen, en daarom hebben we besloten onze dromen achter na te gaan.” En zo geschiedde. Het voormalig woonhuis van opa en oma werd omgebouwd. Ook werd een gedeelte van het erf omheind, zodat de kinderen veilig buiten kunnen spelen. “Zo nu en dan gaan we ook met de kinderen de stal in, zodat ze kunnen zien hoe melk wordt geproduceerd.” Al met al is het kinderdagverblijf met 4 medewerkers een serieuze bedrijfstak geworden. Het is niet voor alle boeren weggelegd om een kinderopvang te starten, vindt de familie. “Het moet je echt liggen", vertelt Daphne. 

Over 10 jaar
De toekomst van dit melkveebedrijf is niet bepaald in nevelen gehuld. Momenteel is Robbin bezig om zijn studie Agrarisch Ondernemerschap aan de Aeres Hogeschool in Dronten te voltooien. In tegenstelling tot zijn oudere broer is Robbin op en top boer. “We zijn nooit gestimuleerd om ‘boer’ te worden,” verteld Robbin. “We moesten ook oriënteren op het werkveld buiten het boer-zijn.” Dit deed Robbin tijdens zijn MBO-studie administratief medewerker. Na een half jaar was het voor hem toch wel duidelijk: hij werd boer. Hij wist het jaar af te maken, waarna hij overstapte op MBO-veehouderij.

Op diverse stageadressen (onder meer in Ierland en Denemarken) deed hij buitenshuis ervaring op. “Daarnaast sparren we veel met onze buurman die ook melkveehouder is. We vergelijken bijvoorbeeld onze cijfers, helpen elkaar over en weer en delen het grootste gedeelte van het machinepark.” Op termijn zal Robbin het melkveebedrijf van zijn ouders overnemen. Daphne blijft zich focussen op het kinderdagverblijf. Hoewel Jan en Annemiek voorlopig nog actief willen ondernemen, is de opvolging geborgen. Annemiek: “Je zou kunnen spreken van een ideaalplaatje. Het is echt genieten zo.”

Waar het bedrijf over 10 jaar staat? “Hopelijk kunnen wij meer kinderen mee laten genieten van de boerderij. Het vergroten van het kinderdagverblijf zou dan misschien een feit kunnen zijn”, zo schets Daphne haar ambities. Robbin wil het melkveebedrijf gestaag uitbreiden. Verder wil hij meer Jersey-bloed inbrengen. Qua toekomstperspectief in Nederland is Robbin niet per se somber. “Niet de beste boer overleeft, maar degenen die zich kunnen aanpassen. Daar ben ik echt van overtuigd.” Ook na zijn studie wil Robbin kennis blijven op doen. “Daarom doen we bijvoorbeeld mee aan Vruchtbare Kringloop Achterhoek, een studiegroep voor kennisuitwisseling over kringlooplandbouw en de bodem. Ook zou hij in de toekomst best actief willen zijn voor de Jongerenraad van FrieslandCampina of het NAJK.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Sjef O 25 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/fotoreportage/10885670/jerseys-hebben-op-ons-bedrijf-de-toekomst]'Jerseys hebben op ons bedrijf de toekomst'[/url]
Goed verhaal ook redelijk logisch eigenlijk, maar het verhaal is niet af.
Ik hoor ook al verhalen als zijnde de oplossing voor de gecreëerde stikstof problematiek, efficiënt, sober in onderhoud enz.
Maar ook jerseys moeten ieder jaar een kalf krijgen willen ze rendabel blijven. Stel we schakelen massaal over op jerseys wat doen we met de kalfjes ??
Robbin 25 Januari 2020
@ Stef O: Jerseys kunnen makkelijk afkalven van een Bwb, waardoor je de kalveren wel tot waarde kan brengen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden