Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Oogst 2019

MARS: 'Oogst in Frankrijk bijna laagste in 10 jaar'

18 September 2019 - Anne Jan Doorn - 3 reacties

De Europese Commissie onderschrijft in het MARS-bulletin de lage opbrengstverwachtingen van aardappelen, bieten en maïs in de Europese Unie. Voor Frankrijk komt de raming zelfs in de buurt van het laagste niveau sinds 10 jaar. De slechte condities van de gewassen in West-Europa en de recente hittegolf in het zuidoosten van Europa maken dat de oogst in Europa als middelmatig wordt beschreven.

Droogte blijft een serieuze rol spelen in Frankrijk, Noord-Duitsland en het westen van Polen. De Europese Commissie schrijft bij Frankrijk ook dat de regen van augustus te laat was om de gewassen te herstellen. Bovendien bleef de zon sterk. Daardoor komen de opbrengstverwachtingen voor dat land in de buurt van het laagste niveau sinds 10 jaar. De opbrengsten van consumptieaardappelen liggen, met 40,2 ton, fors onder het gemiddelde (42,4 ton). Wel is de verwachting dat de kwaliteit goed, onder meer door lage ziektedruk. Daarnaast wordt een extreem lage oogst verwacht voor de zetmeelaardappelen.

10% minder in Duitsland
In het nieuwe MARS-rapport wordt tevens speciaal aandacht besteed aan de belangrijkste gebieden voor de aardappelteelt in Duitsland: Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Ondanks de neerslag in de maand augustus is het watertekort niet verholpen, wat maakt dat aardappelen en bieten niet significant zullen herstellen. De verwachtingen van de Duitse oogst liggen daarom 10% onder het 5-jarig gemiddelde. Ook voor Polen verwacht men niet dat de gewassen nog significant gaan herstellen. De verwachting van de aardappeloogst in het land komt uit op 24,1 ton per hectare. Dat is 5% minder dan het 5-jarig gemiddelde.

Wanneer we alle cijfers over de aardappeloogst in heel Europa bij elkaar tellen, dan blijkt dat de opbrengstverwachting zo'n 3% onder het 5-jarig gemiddelde ligt. Terwijl de opbrengst in het vorige rapport al behoorlijk verlaagd werd, komt daar nu weer een kleine 0,3% bij. Daarmee komt de verwachte opbrengst uit op 32,8 ton per hectare, wat iets lager dan het 5-jarig gemiddelde is (33,8 ton per hectare). Kijken we naar de belangrijke aardappellanden, dan zien we een afname van 3,3% voor België, 10% in Duitsland, 5,2% voor Frankrijk, 1,5% voor Nederland en 5% voor Polen.

De verwachting voor de suikerbietenopbrengst in Europa wordt verhoogd met 1%, na een daling van 4% in het vorige rapport. Qua absolute tonnen komt de opbrengst daarmee uit op 72,2 ton per hectare. Dat is ongeveer 4% lager dan het 5-jarig gemiddelde.

Granen
Sinds eind augustus hebben in vrijwel alle delen van Europa hittegolven plaatsgevonden. Dit heeft ervoor gezorgd dat de opbrengstverwachtingen van met name maïs in Hongarije, Roemenië en Bulgarije verlaagd zijn. De verwachting van de totale korrelmaïsoogst in de Europese Unie is daarom met bijna 4% verlaagd. De totale graanoogst is daarbij ook nog eens met 0,7% verlaagd ten opzichte van augustus. De verwachting voor tarwe blijft gelijk aan het vorige rapport. De tarweoogst is dan ook zo goed als afgerond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden