Special Gewastour week 29

Droogte en hitte teisteren Zeeland en Limburg

20 Juli 2018 - Frank Vermeulen - 1 reactie

Het is zeer droog in Nederland. Zo droog zelfs dat we afstevenen op een historisch droge zomer. Recente weerberichten voorspellen dat het neerslagtekort voor eind juli op gelijke hoogte komt met 1976. Met name de percelen in Zeeland en Limburg, die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour hebben last van de droogte en hitte.

Op het perceel in Scharendijke groeit het gewas niet meer. Het onderste blad van de plant wordt geel en valt eraf. De planten op dit perceel hebben de knollen afgestoten. Daar waar er eerst gemiddeld 8 knollen per plant werden geteld, zijn dit er nu nog maar 6.

Het zuiden van het land
Op het perceel in Fijnaart staat het gewas er wat vitaler bij. Hier is inmiddels 2 keer beregend, met 20 tot 25 millimeter per keer. Er wordt elke week 1 trek beregend op dit perceel. Het gewas lijkt zich te herstellen bij de donkere dagen en gematigde temperaturen. Daarbij zakt het loof echter al wel in, maar is er nog geen sprake van knolrui. 

Op het perceel in Hank hebben de aardappelen wel last gehad van de regen. Op de percelen die voor de regen gepoot zijn, is te merken dat er knollen zijn afgestoten. Daar waar er eerder 13 tot 14 knollen aan de plant zaten, zijn dat er nu nog 10. Dit perceel is ondertussen 4 keer beregend. Door het beregenen blijft het gewas vitaal, en daarom zal er deze week voor de vijfde keer beregend worden. Op de plekken waar de beregeningsinstallatie niet of slecht water geeft, is te zien dat het gewas op zijn retour raakt.

Ook op het perceel in Escharen lijkt het beregenen zijn vruchten af te werpen. Door te beregenen blijft het gewas redelijk groen. Op dit perceel is inmiddels 4 keer beregend, er werd elke keer 30 millimeter gegeven. Het gewas blijft in leven, maar de groei blijft wel ver achter. Daarbij zakt ook het loof in.

Limburg geteisterd
Eerder bleek al dat de gevolgen van de droogte goed merkbaar zijn op het perceel in Limburg. Het gewas begint inmiddels te verkleuren. De aardappelen groeien overdag niet en het loof hangt slap. Op dit perceel is ondertussen 2 keer beregend, waarbij elke keer 25 millimeter is gegeven. Er is op dit perceel beregend met leidingwater.Een overzicht van de stand van de gewassen op percelen die meedoen aan de Gewastour.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden