Eigen foto

Gewastour Uien week 30

Hoe fit zijn de uienpercelen voor de schroeihitte?

23 Juli 2019 - Redactie

Met wat regen, zon en gematigde temperaturen hebben de uienpercelen van de Gewastour een groeizame week achter de rug. Hoe staan de percelen er nu voor aan de vooravond van de schroeihitte?

Op het uienperceel in het Zeeuwse Kortgene is de druk van trips laag. Doordat de omstandigheden goed waren, is er afgelopen zaterdag voor de derde keer met Movento en Batavia tegen de trips gespoten.
 

Kortgene, bespuiting tegen trips

Het perceel in Kortgene staat er verder goed bij. Op zaterdag 20 juli viel er 13 millimeter neerslag. De uien zijn al behoorlijk aan het bollen en staan er in verhouding tot vorig jaar een stuk beter voor.
 

Op het perceel in Kortgene staan de uien er een stuk beter voor dan vorig jaar.

Bolvorming 
Waar vorige week nog geen sprake was van 100% bolvorming op het perceel in Kimswerd (Friesland), is dat nu wel het geval. Met 24,4 millimeter neerslag over de laatste 7 dagen hebben de uien groeizaam weer gehad. Op dinsdag 16 juli is de eerste tripsbespuiting geweest. 

Perceel Kimswerd

Hoog loofpakket
In Zweelo (Drenthe) zijn de uien hard gegroeid. Het loof staat tot 90 centimeter hoog.  Er is bewust gekozen voor een vitaal loofpakket, omdat het gewas op deze ondergrond vaak al wat afsterft voordat de uien beginnen te strijken. Met een vitaal loofpakket op de zandgrond hebben de uien zeker drie weken een mooi groen deken, wat resulteert in extra tonnen en kale uien om scheurkontjes tegen te gaan.

Perceel Zweelo, loof komt tot wel 90cm op bepaalde plekken

Hoge temperaturen
Alle percelen hebben in een eerder stadium (week 26) te maken gehad met temperaturen boven de 30 graden. Ondank dat het ene perceel er beter voorstaat dan het andere, hebben de percelen de hoge temperaturen tot dusver kunnen doorstaan vanwege de daaropvolgende neerslag. Dat geeft ze een goede uitgangspositie om de hitte van de komende dagen te overleven, maar of dit gaat lukken - afhankelijk van de duur van de hittegolf en de eventuele neerslag die erop volgt - moet uiteraard blijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Marktupdate Uien

Export biedt houvast op stroeve uienmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden