Eigen foto

Gewastour Week 20

Droogte geeft weinig gevolgen voor herbicide

11 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness

De droogte stelt de telers van de Boerenbusiness Gewastour voor uitdagingen dit jaar. De grond moest al vaker worden bewerkt en er is nu al vaker beregend dan voorgaande jaren. De nieuwste uitdaging is de bestrijding van onkruid. Werken de verschillende herbiciden wel of past de teler dit jaar zijn chemieplan aan?

Iedere teler heeft zijn eigen aanpak als het gaat om zijn keuze voor een middel. De aardappelteler uit Scharendijke heeft met 1,5 liter Challenge en 0,25 Sentium gespoten. "Bodemmiddelen werken minder goed dan in andere jaren door de droogte. Mocht er regen vallen, dan wil ik een middel hebben gebruikt dat na enkele weken nog steeds werkt, zodat ik niet nog een keer moet bespuiten", vertelt de teler aan Boerenbusiness. 

Verdamping tegengaan
Ook in Dronten wordt ongeveer dezelfde redenatie gebruikt. "We kiezen voor middelen die niet na een aantal dagen zijn verdampt, we passen middel toe dat over 2 weken nog steeds kan werken, mocht er een buitje vallen." Hiermee wil de teler voorkomen dat hij afhankelijk is van de hoeveelheid neerslag.

Weinig vocht nodig
De teler uit Hank heeft Centium en Proman gespoten op het aardappelperceel. Ook hier kiest de teler voor middelen die zo weinig mogelijk vocht nodig hebben en een langere werking behouden. Hiermee wil hij bereiken dat het onkruid dat toegang krijgt tot vocht sterft voordat het ontwikkelt.

Teeltadviseur volgen
De teler in Fijnaart gaat binnenkort Challenge, Centium en Proman toepassen op het perceel. De teeltadviseur heeft hem advies gegeven om dit te doen vanwege de langere werking van de herbicide. 'De werking is misschien niet 100%, maar beter om iets aan herbicide te spuiten wat gebruikt kan worden dan niets." 

Geen Sencor spuiten
De overige telers laten weten de chemie niet aan te passen. De telers in Appelscha, Middenmeer, Cuijk, Ens, Oldeholtwolde en Someren hebben geen aangepassingen gemaakt en hebben de herbicide toegepast zoals andere jaren.

Door de droogte kiemt en groeit het onkruid ook lastiger, hierdoor is het voor de telers nog te vroeg om te zeggen wat hun verwachtingen voor aankomend jaar zullen zijn. Wel geven verschillende telers aan dat er niet meer gespoten gaat worden met Sencor zodra de aardappelen doorgekomen zijn. Hierdoor groeit het ras Innovator slecht tot niet meer en dat heeft invloed op de opbrengst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden