Shutterstock

Gewastour Week 31

Meer of minder beregend op de aardappelen?

30 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness

Door de droogte tijdens het poten en de aanhoudende droogte bij knolzetting van de aardappelen, waren de meeste telers vaak aan het beregenen. Is er in 2019 of in 2020 vaker beregend op de percelen van de Boerenbusiness Gewastour?

In de tabel hieronder kunt u zien hoe vaak er dit jaar en vorig jaar is beregend. 

Perceel 2019  2020
Ens (Flevoland) 4 0
Dronten (Flevoland)    
Fijnaart (Noord-Brabant) 1 1
Cuijk (Noord-Brabant) ? 4,5
Scharendijke (Zeeland) nm* nm*
Appelscha (Friesland) 0 0
Hank (Noord-Brabant) 5 2
Someren (Noord-Brabant) 6 2
Middenmeer (Noord-Holland) 2 2

*Niet mogelijk om te beregenen in Scharendijke

Vorig jaar op cruciale momenten neerslag
Vorig jaar is er op de cruciale momenten neerslag gevallen op het perceel in Scharendijke. Hier kan niet beregend worden waardoor dit zeer welkom was. "Dit jaar is in het begin niks gekomen qua neerslag, we hebben momenteel veel loof aan de aardappelen maar niet veel tal bij de aardappelen", aldus de teler. Als in de zomer nog wat neerslag gaat komen is het mogelijk dat de kilo's nog gaan komen.

In Someren is minder vaak beregend als vorig jaar. Dit jaar is voornamelijk voor de knolzetting beregend. In 2019 is vaker beregend tegen de hitte en voor de groei van de aardappelen. "Dit jaar hebben we de aardappelen dichter op elkaar geplant. Door de neerslag en het dichter op elkaar planten verwachten we een mooie opbrengst", aldus de teler.

Niet goed voor de structuur
De teler uit Fijnaart heeft zowel dit als vorig jaar 1 keer beregend. "Ik wil niet teveel beregenen. Ik merk op percelen dat de structuur behoorlijk kan veranderen en je hier nadelige gevolgen van kan hebben. Hierdoor wil ik zo weinig mogelijk beregenen." De teler vindt dat tijdens een 'normale' zomer beregenen niet nodig zou moeten zijn. Wel is de teler zich ervan bewust dat als deze zomers het nieuwe normaal gaat worden hij vaker moet gaan beregenen om de aardappels te voorzien van vocht.

Niet nodig dit jaar
De telers uit Ens en Appelscha hebben dit jaar nog niet beregend. Allebei zijn ze van mening dat het niet nodig is geweest tot nu toe. "Ik heb dit jaar wel geïnvesteerd in een beregeningsmachine. Echter vind ik het nog niet nodig geweest om hem te gebruiken dit jaar", vertelt de teler uit Appelscha aan Boerenbusiness. 

Meeste haspels aan het werk tijdens knolzetting
De meeste telers zijn aan het beregenen geweest tijdens de knolzetting van de aardappel. Vorig jaar werd er meer beregend tegen de hitte en de droogte op de percelen. "Ik heb dit jaar en vorig jaar 2 keer beregend. Dit jaar voor de knolzetting en tegen de hitte, terwijl ik vorig jaar alleen tegen de hitte en voor de groei ging beregenen. Het grote verschil ten opzichte van 2019 is dat dit jaar eerder beregend moest worden als in 2020."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden