Eigen foto

Gewastour Week 33

Stengels redden momenteel de aardappelen

13 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

Door de hitte van de afgelopen 2 weken is het loof van de aardappelen gaan slijten op de aardappelpercelen van de Boerenbusiness Gewastour. Hierdoor halen de aardappelen de kracht uit de stengels om te kunnen groeien. 

In Scharendijke (Zeeland) is de groei van de aardappelen er volledig uit. ''Er is hier een week lang geen neerslag gevallen in combinatie met temperaturen rond de 30 graden. Hierdoor slijt het loof en de stengel en is de groei zo goed als eruit bij de aardappelen.''

Het perceel in Scharendijke

Groei is er nog serieus
Op de 2 Noord-Brabantse percelen in Someren en Cuijk zit nog serieuze groei in de aardappelen. Dit komt doordat de stengels nog wel vitaal zijn en in Someren is het loof nog behoorlijk groen. 

''Ik moet mijn tonnen halen vanwnege contractteelt, dus ik ben blij dat ze nog groeien door de stengels. Ze groeien nog serieus door hier dus dat is positief'', vertelt de teler uit Cuijk.

Het perceel in Cuijk

Aanstaande donderdag of vrijdag gaat de teler uit Someren waarschijnlijk voor de laatste keer 30 millimeter beregenen. ''De aardappelen staan er nog goed op, ondanks het weer van de afgelopen weken. Het onderwatergewicht is nog laag dus zit nog een behoorlijke groeipotentie in.''

Het perceel in Someren

Beregen tegen de hitte
"We hebben de aardappelen aardig door de hitte heen gekregen. We hebben vooral beregend om te koelen. Volgende week kan het natuurlijk anders zijn, maar tot nu toe valt het me allemaal mee", vertelt de teler uit Dronten (Flevoland). De teler hoopt dat de temperatuur daalt en dat er volgende week wat neerslag valt op zijn perceel. 

Warm in de rug
In Fijnaart is de temperatuur bijgehouden van een opengevallen rug. Het is in die rug meerdere dagen rond de 27 graden geweest. Ook heeft de teler gemeten hoe warm het is in een rug die nog beschermd wordt door loof en stengels. Daar was het gemiddeld 4 graden kouder dan in de opengevallen rug. ''Het loof is aan het slijten door de hitte, de stengels zorgen nu voor de productie. Waar er 2 weken geleden ongeveer 31 ton per hectare kon worden gerooid, ligt dat nu rond de 49 ton per hectare. Dit geeft wel aan dat er nog serieuze groei in zat de afgelopen 2 weken''. 

Het meten van de temperatuur gebeurde elke avond om 7 uur
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden