Eigen foto

Gewastour Week 36

Aardappeltelers hopen op droger weer

31 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

De aardappelpercelen van de Boerenbusiness Gewastour hebben wederom veel neerslag gekregen de afgelopen week. De lokale verschillen zijn groot . De vele regen is vaak in een paar uur tijd gevallen.

Met name het perceel in Dronten kreeg afgelopen weekend veel water te verwerken. Ook in Zeeland en Friesland kwam het water met bakken uit de lucht. 

Perceel Neerslag in mm in 1 week
Dronten (Flevoland) 52,6
Appelscha (Friesland) 27,9
Scharendijke (Zeeland) 36,8
Oldeholtwolde (Friesland) 29
Someren (Noord-Brabant) 24,6
Middenmeer (Noord-Holland) 21,8
Cuijk (Noord-Brabant) 18,8
Ens (Flevoland) 16,5
Hank (Noord-Brabant) 14
Fijnaart (Noord-Brabant) 8,4
Gemiddeld: 25

In Dronten is met 52,6 millimeter de meeste neerslag gevallen. "Het is nu wel genoeg geweest", zo laat de teler weten. "De grond is voldoende in staat geweest de regen op te vangen en te verwerken. Van mij hoeft er niet meer neerslag bij te komen, het is genoeg zo en de aardappelen hebben niet veel meer nodig."

Neerslag op de aardappelpercelen van afgelopen week

Neerslag zorgt voor groei
De teler in het Friese Appelscha is tevreden met de bijna 28 millimeter neerslag van afgelopen week. "Mijn aardappelen staan nog groen en zit nog groei in. De neerslag zorgt voor meer groei dus ik ben hier tevreden over. Het waren wel felle buien met veel wind, waardoor het loof ging liggen. Dit herstelt zich nog wel verwacht ik."

De situatie aan de andere kant van het land is heel anders. In tegenstelling tot Appelscha is het perceel in Zeeuwse Scharendijke dood en heeft geen groeimogelijkheden meer. "Het was hier hartstikke droog. Het deed pijn aan de handen als ik ging graven in de rug. Toch is de neerslag wel fijn om de rooiomstandigheden te verbeteren", zegt de teler uit Scharendijke. Er is nog wat over van de stengel, de teler verwacht dat er geen groei meer in zit en de aardappels medio tot eind september gerooid gaan worden.

Het perceel in Scharendijke

Nu geen regen meer nodig
Het Brabantse Fijnaart heeft de minste neerslag gekregen. In de afgelopen week is daar 8,4 millimeter gevallen. ''De vochthuishouding op het perceel is momenteel goed en ik ziet nu niet op meer regen te wachten. Half september mag er nog regen vallen zodat de rooiomstandigheden beter zijn." De groei is er nog niet uit en het loof staat nog vitaal op de zware grond, wat de teler uit Fijnaart verbaasd. ''Ik had verwacht dat de groei daar en nu uit zou zijn, ze blijven echter doorgroeien en dat gaat ook nog wel een tijd door verwacht ik." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden