Eigen foto

Gewastour Week 36

Uienperceel in Heijen wordt gerooid

3 September 2020 - Kimberly Bakker

Op het perceel in Heijen dat meedoet aan de Boerenbusiness Gewastour is woensdag 2 september gestart met het rooien van de uien. Het is het tweede uienperceel van de Gewastour dat gerooid wordt. In Wezup staat rooien voorlopig nog niet op de planning.

Op woensdag 2 september is in Heijen (Limburg) gestart met het rooien van de uien. Volgens de teler is over de laatste maand nog behoorlijk wat onkruid gegroeid op het perceel, maar al met al is hij niet ontevreden met de verwachte opbrengst. "Zoals ik al vermoedde, denk ik dat we met 50 ton de handjes goed vol hebben. Volgende week woensdag gaan we de uien laden en verwacht ik meer duidelijkheid te krijgen."

Het uienperceel in Heijen is niet het eerste perceel dat gerooid is, want op het perceel in Ysselsteyn (Limburg) zijn de uien eerder al van het land gehaald. Daar wordt een opbrengst verwacht tussen de 50 en 60 ton. In Tollebeek (Flevoland) is de hoop dat er eind volgende week of de week erop gerooid kan worden. Op dit moment is het perceel echter nog niet helemaal afgestorven. "De opbrengsten lijken wel goed te zijn."

Wezup wacht met rooien
In Wezup (Drenthe) zijn daarentegen nog geen plannen om te rooien. "Op het hoge gedeelte staat een groot deel van de uien nog rechtop en op de slechte plekken is 10% tot 20% van het loof nog groen. Het perceel is dus echt nog te groen om over rooien na te denken." Het perceel telt 2 rassen: Donna's en Vento's. Met neerslag zit het wel goed, want het perceel ontving afgelopen week nog 11,7 millimeter.

Het perceel in Kimswerd (Friesland) werd afgelopen week wederom goed bediend met neerslag. Hier is in de afgelopen dagen 22,9 millimeter gevallen. In Kortgene (Zeeland) viel bijna net zoveel: 22,1 millimeter. Op dit perceel wordt naar verwachting volgende week gestart met het rooien van de uien. Gemiddeld viel er over de percelen van de Boerenbusiness Gewastour 15,6 millimeter neerslag.

Percelen Neerslag 
Kimswerd (Friesland) 22,9 millimeter
Kortgene (Zeeland) 22,1 millimeter
Tollebeek (Flevoland) 19,1 millimeter
Heijen (Limburg) 18,0 millimeter
Wezup (Drenthe) 11,7 millimeter
Ysselsteyn (Limburg) 0 millimeter
   
Gemiddeld: 15,6 millimeter
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden