Eigen foto

Gewastour Week 37

Aardappelpercelen in teken van loofdoding

9 September 2020 - Kimberly Bakker

De zuidelijke aardappelpercelen van de Boerenbusiness Gewastour staan dezer dagen in het teken van loofdoding. De meeste aardappeltelers hopen eind september of begin oktober te kunnen starten met rooien.

Op het perceel in Hank (Noord-Brabant) beginnen de aardappelen af te sterven. "Wij spuiten de aardappelen niet dood, maar laten ze van nature afsterven. Deze week en waarschijnlijk ook volgende week nog spuiten we tegen phytophthora. We hopen dan in de laatste week van september te kunnen starten met rooien." De teler geeft daarbij aan eerst de uien te willen laden voordat de aardappelen van het land af gaan.

De teler is daarnaast dik tevreden met de resultaten uit de proefrooiing. Het perceel noteert een netto-opbrengst van 63,5 ton per hectare. "Dat is meer dan ik had verwacht. Ik heb zelf ook nog een proefrooiing gedaan op een ander (gelijktijdig) perceel en daar kwam een opbrengst van 55 ton uit naar voren. Ook dat is overigens nog heel netjes. Als dat mijn gemiddelde opbrengst wordt, dan ben ik zeker tevreden", aldus de teler.

Dubbel gevoel
Op het perceel in Fijnaart (Noord-Brabant) staat loofdoding ook op het programma, al spreekt de teler wel van een dubbel gevoel. "Het perceel is behoorlijk groeizaam en donker en we hebben een goede temperatuur in het perceel (het gemiddelde van afgelopen week is circa 18,5 graden). De productiviteit zit er duidelijk goed in, maar de gemiddelde opbrengst is er al. En dan moet je toch het oogstrisico in je achterhoofd houden", zo licht de teler toe. In de proefrooiingen van week 36 kwam het perceel uit op een netto-opbrengst van 53,2 ton. "De proefrooiing geeft wat mij betreft een mooi beeld van de te verwachten opbrengst." Het doel is om in de laatste week van september of de eerste week van oktober te starten met rooien.

Ook op het perceel in Cuijk (Noord-Brabant) is dit de doelstelling, al gaan de aardappelen daar de opslag in. "We geven het perceel nog een dag of 10 om af te sterven en zullen het daarna doodspuiten. Zo'n 30% is nu nog groei en die stengels willen we laten uitgroeien." Ook hier wordt tevreden gekeken naar de resultaten van de proefrooiing: 54,7 ton. "Ik denk dat het een reëel beeld geeft voor wat wij kunnen verwachten." In Scharendijke (Zeeland) is de hoop dat volgende week al gestart kan worden met rooien; de aardappelen zijn hier circa 10 dagen terug doodgespoten.

Voldoende neerslag
Afgelopen week is in ieder geval nog voldoende neerslag gevallen op de aardappelpercelen. Dat dit het gehele seizoen iets beter is dan vorig jaar toont met name het perceel in Scharendijke aan. Op dit perceel kan niet beregend worden, maar toch is de opbrengst (volgens de proefrooiing in week 36) beter dan vorig seizoen: 51,8 ton in 2020 versus 43,9 ton in 2019. Dit perceel ontving afgelopen week nog 10,2 millimeter neerslag.

De meeste neerslag viel in de afgelopen week op het aardappelperceel in Dronten (Flevoland). Dit Gewastourperceel ontving 35 millimeter neerslag. Ook de percelen in Appelscha (Friesland) en in Oldeholtwolde (Friesland) kwam afgelopen week geen neerslag te kort: hier viel respectievelijk 33,5 millimeter en 29 millimeter regen.

Perceel Neerslag in millimeters
Dronten (Flevoland) 35,3 millimeter
Appelscha (Friesland) 33,5 millimeter
Oldeholtwolde (Friesland) 29,0 millimeter
Scharendijke (Zeeland) 10,2 millimeter
Hank (Noord-Brabant)  9,4 millimeter
Fijnaart (Noord-Brabant) 8,1 millimeter
Cuijk (Noord-Brabant) 6,6 millimeter
Someren (Noord-Brabant) 4,6 millimeter
Middenmeer (Noord-Holland) 3,3 millimeter
Ens (Flevoland) 0,5 millimeter
   
Gemiddelde: 14,0 millimeter
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden